سیب زمینی برای مبتلایان به دیابت مفید است؟

سیب زمینی برای مبتلایان به دیابت مفید است؟

به گزارش اسنک، یک عضو همیشگی سفره ایرانی است که سال ها میان دو جبهه سلامت و بیماری در رفت وآمد است. مطالعات تازه نشان داده است نحوه پخت این خوراک محبوب می تواند سرنوشت آنرا در بدن تغییر دهد، مصرف زیاد سیب زمینی سرخ کرده، بخصوص در بین اشخاصی که مستعد دیابت نوع دو هستند، می تواند خطر بروز این بیماری را افزایش دهد.



به گزارش اسنک به نقل از خبر آنلاین، در میان ما عاشقان سیب زمینی سرخ کرده کم نیستند، ما امیدواریم با خواندن این مطلب در انتخاب خود تجدید نظر کنند و سیب زمینی را بصورت دیگری برای نمونه بخارپز یا آبپز استفاده نمایند. سایت مدیکال نت پژوهشی را بر اساس مجله BMJ منتشر نموده که برمبنای آن نشان میدهد روغن داغ یا فر داغ متابولیسم سیب زمینی را به کلی تغییر داده و خطر مبتلاشدن به دیابت نوع ۲ را به شدت افزایش میدهد.
بهداشت نیوز در خبری نوشت: برمبنای آزمایش انجام شده آنهایی که سه وعده یا بیشتر سیب زمینی سرخ کرده در هفته مصرف می کنند، در مقایسه با آنهایی که کمتر از یک وعده در هفته می خورند، حدود ۲۰٪ افزایش ریسک مبتلاشدن به دیابت نوع ۲ دارند. شدت این رابطه با افزایش دفعات مصرف بیشتر بالا می رود تا حدی که آنهایی که پنج وعده یا بیشتر در هفته می خوردند، تا ۲۷٪ ریسک بیشتری دارند. این در شرایطی است که سیب زمینی پخته، آب پز یا پوره شده چنین رابطه ای را نشان ندادند.
پخته شدن سیب زمینی به روش آب پز یا بخارپز باحفظ ارزش غذایی موجب کاهش چربی و کنترل آزادسازی قند می شوداما این همه ماجرا نیست؛ پخته شدن سیب زمینی به روش آب پز یا بخارپز نه فقط ارزش غذایی آنرا حفظ می نماید، بلکه با کاهش چربی و کنترل آزادسازی قند، مصرف آنرا برای اغلب افراد بی خطر می سازد. نکته جالب اینجاست که حتی انتخاب سیب زمینی سردشده بعد از پخت، می تواند به سبب تشکیل نشاسته مقاوم، اثرات بهتری بر کنترل قند خون داشته باشد.
کارشناسان تغذیه تاکید می کنند که مشکل از خود سیب زمینی نیست، بلکه از عادات پخت وپز و حجم مصرف ناشی می شود. بنابراین، اگر به فکر سلامت قلب و قند خونتان هستید، شاید وقت آن رسیده که سیب زمینی سرخ کرده را به مهمانی های گاه به گاه بسپارید و در زندگی روزمره، آب پز و بخارپز را جایگزین کنید. این تغییر کوچک می تواند به اندازه یک تصمیم بزرگ، آینده سلامتتان را تحت تأثیر قرار دهد.
پشت پرده این روغن، کالری و شاخص گلیسمی چه می گذرد؟
چرا فقط سیب زمینی سرخ کرده مشکل ساز است؟ دو عامل اصلی در بازی اند
افزایش کالری و چربی سرخ کردن، به سیب زمینی کالری و چربی اضافی می دهد که می تواند منجر به افزایش وزن شود و افزایش وزن رابطه مستقیم با دیابت دارد.
شاخص گلیسمی و فرآوری، سیب زمینی ذاتاً نشاسته دار است؛ وقتی با روش هایی آماده شود که چربی و نمک اضافه می کنند یا محصولات فرآوری شده سیب زمینی استفاده می شود، اثرات نامطلوب متابولیک تقویت می شود. مطالعه نشان میدهد حدود نیمی از ارتباط بین مصرف سیب زمینی سرخ کرده و دیابت از مسیر افزایش BMIوزن میانجی گری می شود، یعنی قسمتی از مشکل به وزن بر میگردد، اما همه اش نه.
غلات کامل و سبزیجات را جایگزین کنید
محققان محاسبه کردند که اگر شما سه وعده سیب زمینی در هفته را با غلات کامل جایگزین کنید، ریسک مبتلاشدن به دیابت نوع ۲ حدود ۸٪ کاسته می شود. حتی جایگزین کردن با سبزیجات غیرنشاسته ای یا حبوبات نیز به کاهش این خطر کمک کرده اند. نکته معکوس هم وجود دارد، جایگزینی سیب زمینی پخته یا آب پز با برنج سفید، خطر مبتلاشدن به دیابت را زیاد می کند.
در استفاده از سیب زمینی چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
عادات غذایی قسمتی از سبک زندگی اند؛ سیگاری بودن، تحرک، الگوی کلی رژیم و وضعیت اقتصادی و اجتماعی روی یکدیگر تاثیر می گذارند. بنابراین،
- مصرف سیب زمینی سرخ کرده را تا حد امکان کم کنید.
- راه های پخت سالم تر را انتخاب کنید.
- در وعده ها از غلات کامل و سبزیجات بیشتر استفاده کنید.
- وزن بدن را تحت نظر داشته باشید.
سخن پایانی
سیب زمینی به خودی خودشیطان غذایی نیست و زمانیکه ساده و متعادل مصرف شود، منبعی از ویتامین ها و پتاسیم است. اما این خوراکی وقتِی درون روغن داغ غوطه ور شده و بصورت مکرر مصرف شود، تبدیل به یک عامل قابل توجه در افزایش احتمال مبتلاشدن به دیابت نوع ۲ می شود.

منبع:

1404/06/17
10:50:09
5.0 / 5
15
تگهای خبر: آنلاین , بدن , بیمار , بیماری
این مطلب اسنک را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
لینک دوستان اسنك
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

اسنک در خانه
اسنک snacu.ir