دستورالعمل وزارت بهداشت در تهیه نذورات ایام محرم و صفر

دستورالعمل وزارت بهداشت در تهیه نذورات ایام محرم و صفر

به گزارش اسنک، دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، در جهت تهیه نذورات در روزهای محرم و صفر، رعایت نکات بهداشتی را به عزاداران حسینی سفارش کرد.


به گزارش اسنک به نقل از مهر، در روزهای های سوگواری بخصوص محرم و صفر عرضه غذا بعنوان نذری به عزاداران امام حسین (ع) در کشور توسط محبان این خاندان صورت می گیرد، در این حین، عرضه مواد غذایی سالم یکی از اصول مهم می باشد که دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت به بعضی از این اصول برای عرضه مواد غذایی سالم اشاره نموده است. همواره نظافت را رعایت کنید. استفاده از ماسک های دهان جهت اشخاصی که امکان دارد در حین فرآوری غذا گرفتار عطسه و یا سرفه شوند ضروری می باشد. دست ها مهم ترین راه جهت انتقال میکروارگانیسم های خطرناک (باکتری ها، ویروس ها) از مکانی به مکان دیگر هستند. استفاده از دستکش های یک بار مصرف در هنگام آماده سازی و طبخ غذا سفارش می شود. قبل از تماس با مواد غذایی و در طول آماده سازی مواد خام حیوانی (شیر خام و گوشت، مرغ، ماهی یا سایر فرآورده های حیوانی) برای پیشگیری از آلودگی سایر مواد غذایی ضروریست دست های خویش را کاملا بشویید و برای شستشوی دست ها، ابتدا دستان خویش را زیر آب روان خیس کنید؛ حداقل به مدت ۲۰ ثانیه دستان خویش را با صابون به یکدیگر مالش دهید؛ دستان خویش را زیر آب روان آبکشی کنید و دستان خویش را با یک حوله تمیز، ترجیحاً حوله کاغذی خشک کنید. ترکیب آب گرم و صابون کمک می نماید. تمام سطوح و تجهیزاتی که جهت آماده سازی مواد غذایی به کار می روند را شستشو و گندزدایی کنید. مهم می باشد که مابین "تمیز کردن" و "ضد عفونی کردن" تمایز قائل شوید. “تمیز کردن" فرایند فیزیکی حذف خرده های غذا است. "ضدعفونی کردن" فرایند گندزدایی یا نابودی میکروب ها و ویروس ها ست. پارچه ها و حوله ها را تمیز نگه داشته و روزانه تعویض شوند. استفاده از اسفنج برای تمیز کردن سفارش نمی گردد. برای تمیز کردن ظروف و سطوح از پارچه های جداگانه استفاده کنید تا از منتشر شدن میکروب ها و ویروس ها جلوگیری شود. توجه: برای ساخت محلول ضدعفونی کننده ۱۰ میلی لیتر (دو قاشق غذاخوری) از محلول سفیدکننده خانگی را در یک لیتر آب (۴ لیوان) حل کنید. از این محلول برای ضدعفونی کردن ظروف، سطوح و پارچه های تنظیف استفاده کنید. از آب جوش هم میتوان برای ضد عفونی کردن ظروف استفاده کرد، اما مراقب باشید گرفتار سوختگی نشوید. غذاها را در دمای مناسب و سالم نگهداری کنید. با نگهداری غذا در دمای کمتر از ۵ درجه سانتی گراد و یا دمای بیشتر از ۶۰ درجه سانتی گراد رشد میکروارگانیسم ها کاسته شده یا متوقف می شود. غذای پخته را بیشتر از دو ساعت در دمای اتاق نگهداری نکنید. غذای پخته و فساد پذیر را فورا و ترجیحاً تا کمتر از ۵ درجه سانتیگراد سرد کنید. باقی مانده غذا را فورا سرد و سپس نگهداری کنید و از نگهداری غذا به مدت طولانی حتی درون یخچال اجتناب کنید. باقی مانده غذا نباید بیشتر از ۳ روز در یخچال باقی بماند و نباید بیشتر از یکبار مجدداً گرم شود. همیشه از آب سالم و مواد خام سالم برای تهیه غذا استفاده کنید. برای شستشوی دست ها، ظروف و تجهیزات مورد استفاده برای پختن و خوردن غذا و شستشوی میوه و سبزی ها و تهیه نوشیدنی و یخ باید از آب سالم استفاده گردد. غوطه وری سبزی ها و میوه ها در آب نمک یا آب سرکه بعنوان یک ترکیب بی ضرر برای خروج سموم آفت کش بسیار مفید است؛ سفارش می شود میوه ها و سبزی ها پیش از مصرف حدود ۱۰ دقیقه در آب نمک غوطه ور شود میوه ها عموماً احتیاجی به انگل زدایی و ضد عفونی ندارند و بعد از مرحله غوطه وری در آب نمک یا آب سرکه کافی است با آب ساده شسته شوند، اما سبزی ها احتیاج به انگل زدایی دارند.

دستورالعمل وزارت بهداشت

جهت ضدعفونی کردن سبزی ها و میوه ها ابتدا دست های خویش را به شکل صحیح با آب و صابون بشویید، سپس به ترتیب زیر عمل کنید: قدم اول، پاک سازی اولیه است. در این مرحله، تمام برگهای زرد، چوب ها و گل ولای احتمالی از سبزی جدا کنید و سپس سبزی را در آب خالص قرار دهید تا گل و لای آن جدا و ته نشین شود. به آرامی سبزی از آب خارج کنید. مرحله دوم، انگل زدایی است، در یک ظرف آب، به ازای هر لیتر آن، بین ۲ تا ۴ قطره مایع ظرفشویی بریزید. غوطه ور کردن سبزی ها به مدت سه تا پنج دقیقه در کفاب باعث جذب ماده شوینده در سبزی و یا باعث سرطان زایی آن نمی گردد. این کار سبب می شود که تخم و کیست انگل ها لیز و لزج شود و به سطح آب بیاید. در این مرحله از شست و شو، باید آب روی سبزی را به آرامی تخلیه و سپس سبزی را از درون ظرف خارج کنید. مرحله سوم، میکروب زدایی و ویروس زدایی. مقداری از محلول های ضدعفونی کننده حسب دستور روی کالاهای ضدعفونی کننده ای که از داروخانه یا سوپر مارکت خریداری می کنید، در آب افزوده تا محلول ضدعفونی کننده به دست آید. یا نصف قاشق چایخوری پودر پُرکلرین در پنج لیتر آب حل کنید و سپس سبزی انگل زدایی شده از مرحله دوم را برای مدت ۵ دقیقه در این محلول ضدعفونی کننده قرار داده تا میکروب و ویروس های آن از بین برود. توجه: اگر پودر پُرکلرین هم در دسترس نباشد، میتوان از ۲ قاشق مربا خوری یا ۴ قاشق چای خوری مایع سفید کننده یا وایتکس (هیپو کلریت ۵ درصد) در پنج لیتر آب بعنوان محلول ضدعفونی کننده برای سبزی استفاده نمود. مرحله چهارم، آبکشی ساده است تا اثر مواد شیمیایی (پودر پرکلرین یا وایتکس و…) که در مرحله سوم (میکروب زدایی) سبزی در آن غوطه ور شده بود، کاملا از بین برود. سبزی ها را با آب ساده خوب شستشو دهید تا اثری از کلر باقی نماند. در طبخ غذا از روغن با اسید چرب ترانس کمتر از ۲ درصد و ترجیحاً از روغن مایع با عنایت به کاربرد آن (مخصوص سرخ کردنی برای فرآوری و سرخ کردن، مایع مخلوط و معمولی برای تفت و برنج (استفاده شود، در صورت نبود انواع روغن مایع از روغن نیمه جامد استفاده گردد. در صورت تهیه غذا به روش سرخ کردن از روغن مخصوص سرخ کردنی و به مقدار کم استفاده گردد. از برگرداندن روغن استفاده شده به ظرف اصلی و یا استفاده مکرر از روغن سوخته شده خودداری شود. پوست و چربی مرغ پیش از طبخ جدا شده و غذاها به شکل کم چرب تهیه شود. از مواد اولیه بهداشتی و پاستوریزه مانند کشک، شیر یا ماست پاستوریزه کم چرب (کمتر از ۲.۵ درصد) استفاده گردد. از نان های بسته بندی سالم، دارای مجوز قانونی و ترجیحاً نان سنگک، بربری و تافتون استفاده گردد. از نوشیدنی های سالم مانند آب، دوغ پاستوریزه کم نمک بدون گاز استفاده گردد و از عرضه انواع نوشابه های گازدار خودداری کنید. غذاها با حداقل میزان نمک تهیه شود و نمک مصرفی باید از نوع نمک یددار تصفیه شده باشد. استفاده از نمک دریا فاقد مجوزهای بهداشتی، سنگ نمک و نمک های تصفیه نشده ممنوع می باشد. برای خیساندن برنج از نمک تصفیه شده فاقد ید استفاده گردد. نمک ید دار باید در ظروف در بسته با پوشش رنگی غیر قابل نفوذ در مقابل نور نگهداری شود تا ید آن از بین نرود. برای پیشگیری از به هدر رفتن ویتامین ها در تهیه انواع خورشت ها مانند قورمه سبزی، کدو و بادمجان مواد اولیه مورد استفاده مثل سبزی، کدو و بادمجان با روغن کم و به مدت کوتاه تفت داده شوند. در تهیه کباب از گوشت سالم و کم چربی گوسفند، گوساله یا گاو استفاده گردد و از مخلوط کردن دنبه و چربی های زائد و افزودنی های غیرمجاز خودداری گردد. برای پخت کباب از حرارت غیر مستقیم استفاده گردد و تمامی قسمت های کباب به صورت یکنواخت پخته و مغز پخت شود. درصورتیکه از شیر یا شیرکاکائو یا شربت برای پذیرایی استفاده می کنید، از شیرین کردن بیش از اندازه آن اجتناب کنید. در صورت استفاده از حبوبات در غذا، پیش از طبخ آنها را به مدت حداقل ۴ ساعت در آب بخیسانید و بعد از دور ریختن آب باقی مانده، حبوبات را به غذا اضافه نمائید. ترجیحاً از خرما و کشمش به مقدار کم به جای قند در کنار چای استفاده کنید. از سرو چای داخل لیوان های پلاستیکی شفاف و یا غذا در ظروف پلاستیکی خودداری کنید و از ظروف گیاهی یا لیوان های شیشه ای استفاده از ظروف پلاستیکی برای عرضه نوشیدنی ها و غذاهای سرد بلامانع است. در توزیع غذا، ترجیحاً از ظروف یک بار مصرف بر پایه گیاهی استفاده کنید. از گرم کردن مکرر غذای مانده و توزیع آن جدا" خودداری نمائید. برای تهیه یخ حتما از آب شرب و سالم برای درست کردن یخ استفاده کنید. برای تأمین یخ حتما از جاهای معتبر که پروانه کار و پروانه بهداشتی برای تولید یخ دارند خریداری کنید. ظروف سرو غذا یا برای مواد غذایی مثل شل زرد، فرنی یا آش آلومینیومی یا گیاهی باشد.


منبع:

1404/04/14
15:59:31
5.0 / 5
11
تگهای خبر: پوست , تغذیه , چربی , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
اسنک در خانه
اسنک snacu.ir