کلسترول و تری گلیسیرید چه تفاوت هایی دارند؟

کلسترول و تری گلیسیرید چه تفاوت هایی دارند؟

به گزارش اسنک، کلسترول و تری گلیسیرید دو شکل از لیپید یا چربی هستند که در جریان خون گردش می کنند و هر دوی آنها به منظور زندگی فرد ضروری هستند.


به گزارش اسنک به نقل از ایسنا، کلسترول برای ساخت و نگه داشتن قسمت های اصلی سلول ها مانند غشای سلول و همینطور ساخت چند هورمون اساسی همچون استروژن، پروژسترون، ویتامین D و استروئیدها خیلی مهم است. تری گلیسیرید هم زنجیره ای از اسیدهای چرب هستند که بخش اعظمی از انرژی مورد نیاز برای عملکرد بافت های بدن را تأمین می کنند؛ ازاین رو شما نمی توانید بدون هیچ یک از این چربی ها زندگی کنید.
هنگامی که سطح کلسترول خون و یا تری گلیسیرید بیش از اندازه بالا می رود، خطر مبتلا شدن به حمله قلبی، سکته مغزی، بیماری های عروق محیطی و... به میزان قابل ملاحظه ای افزایش خواهد یافت. بنابراین باید نگران میزان این دو چربی در بدن باشید.
دو منبع غذایی و منابع درون زا برای کلسترول و تری گلیسیرید وجود دارد که در بدن تولید می شوند. چربی های موجود در رژیم غذایی از راه روده جذب می شوند و سپس از راه جریان خون به کبد می روند و پردازش می شوند. یکی از کارهای اصلی کبد اینست که مطمئن شود تمام بافت های بدن شما کلسترول و تری گلیسیرید مورد نیاز خویش را دریافت کرده اند.
به صورت کلی حدودا هشت ساعت پس از صرف غذا، کبد، کلسترول و تری گلیسیریدهای غذایی را از جریان خون می گیرد. در مواقعی که چربی های رژیمی موجود نیست، کبد شما به خودی خود کلسترول و تری گلیسیرید تولید می کند. در واقع حدود ۷۵ درصد کلسترول بدن شما توسط کبد تولید می شود.
سپس کبد کلسترول و تری گلیسیرید را به همراه پروتئین های خاص در بسته های ریزشکل به نام لیپوپروتئین ها قرار می دهد که به گردش خون منتقل می شوند. کلسترول و تری گلیسیرید از لیپوپروتئین ها خارج می شوند و در هر کجا که مورد نیاز باشد، به سلول های بدن تحویل داده می شوند. دراین میان، تری گلیسیرید اضافی ( یعنی آنهایی که فورا برای سوخت و انرژی لازم نیستند) جهت استفاده های بعدی در سلول های چربی ذخیره می شوند.
اختلال لیپیدی چیست؟ اگر در شما اختلال لیپیدی یا دیس لیپیدمی تشخیص داده شده است، این یعنی سطح کلسترول بد شما یا لیپوپروتئین با چگالی پایین و در اصطلاح LDL و همینطور تری گلیسیرید شما بیش از اندازه مجاز است. همانطور که گفته شد، مقادیر بالای این دو چربی خطر مبتلا شدن به بیماری های قلبی را بالا می برد.
برای درک این که اختلال لیپیدی چیست، باید در مورد کلسترول بدانید. دو شکل کلسترول موجود در بدن شما یعنی لیپوپروتئین با چگالی کم و لیپوپروتئین با چگالی بالا یا HDL وجود دارد. LDL یا همان کلسترول بد از راه غذاهای سرشار از کلسترول مانند گوشت قرمز یا لبنیات جذب می شود. این چربی با سایر چربی ها و مواد موجود در خون شما ترکیب شده و سبب انسداد در شریان ها می شود. انسداد در شریان ها، جریان خون را کاهش داده و سبب بروز حمله قلبی یا سکته مغزی می شود.
در مقابل LDL؛ HDL تاثیرات محافظتی بر قلب شما دارد. HDL کلسترول مضر را از شریان ها منتقل کرده و خطر مبتلا شدن به بیماری های قلبی را دور می کند.
در مقابل این دو نوع کلسترول، تری گلیسیریدها هستند. بدن شما کالری اضافی موجود در بدن را که سوزانده نشده، تبدیل به چربی می کند.
فراموش نکنید که غیر از مصرف غذاهای پرچربی مانند پنیر و شیر پرچرب، استیک و کره، چربی های ترانس و روغن های حیوانی، عدم ورزش، استعمال سیگار و ژنتیک، برخی شرایط پزشکی همچون دیابت، کم کاری تیروئید، سندرم متابولیک، سندرم کوشینگ، سندرم تخمدان پلی کیستیک، بیماری کلیوی و... سطح کلسترول بد را بالا می برند.
بنابر اعلام دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، جهت بررسی میزان کلسترول، پزشک شما آزمایش خون تحت عنوان پروفایل لیپید را ترتیب می دهد. این تست کلسترول LDL و HDL به همراه تری گلیسیرید را بررسی می کند. پیش از این آزمایش، پزشک به احتمال زیاد از شما می خواهد که حداقل ۸ تا ۱۲ ساعت از خوردن و ‌نوشیدن مایعات خودداری کنید.
کلسترول تام شما نباید بیشتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد. شما باید از پزشک تان یاد بگیرید که چطور نتایج پروفایل لیپید را تفسیر کنید. انجمن قلب آمریکا سفارش می کند که سطح تری گلیسیرید ناشتا در هر فرد باید کمتر از ۱۵۰ میلی گرم در دسی لیتر و یا در حالت غیر ناشتا در یک فرد سالم باید کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد.




منبع:

1402/08/10
14:57:36
5.0 / 5
278
تگهای خبر: آموزش , بدن , بیمار , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
اسنک در خانه
اسنک snacu.ir