قارچ ها، آفت کش ها و فلزات سنگین خطرناک ترین سموم مواد غذایی

قارچ ها، آفت کش ها و فلزات سنگین خطرناک ترین سموم مواد غذایی

به گزارش اسنک دکترای سم شناسی و داروشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی سموم قارچی را همچون خطرناک ترین سموم در مواد غذایی دانست و اظهار داشت: این سموم توسط قارچ ها در مواد غذایی تشکیل می شوند، بررسی این سموم سالهای متمادی است که به صورت یکپارچه و جدی انجام می شود و محصولات غذایی موجود در بازار شامل تولیدات داخلی و یا وارداتی مورد ارزیابی دقیق قرار می گیرند.


به گزارش اسنک به نقل از ایسنا، دکترحسن یزدان پناه به بررسی آفت کش ها در محصولات کشاورزی اشاره نمود و اظهار داشت: میزان سموم کشاورزی و سایر سموم موجود در محصولات ساخته شده در داخل و فرآورده های وارداتی به صورت روتین توسط سازمان های نظارتی پایش می شود.
وی بررسی فلزات سنگین در محصولات کشاورزی و غذایی را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: خوشبختانه جهت بررسی حدود مجاز این سموم هم برنامه های مدونی تدوین و اجرایی شده است و میزان این سموم در انواع محصولات ارزیابی و پایش می شود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره مشخصات محصولات غذایی کشاورزی استاندارد، اظهار نمود: بر مبنای استانداردهای جهانی سه اصل سلامت، کیفیت و اصالت مواد غذایی برای اطمینان از استاندارد محصولات کشاورزی بررسی می شود.
وی با بیان اینکه امروزه بررسی سلامت محصول کشاورزی از اهمیت ویژه ای برخورداراست، افزود: به صورت مثال جهت بررسی محصولی مانند زعفران علاوه بر سلامت، اصالت محصول و محل تولید هم مورد بررسی قرار می گیرد. اگر زعفرانی مثلاً محصول استان مرکزی است و ادعا شود که مثلاً در استان خراسان ساخته شده در واقع این محصول اصیل نبوده و از نظر سازمان های بین المللی امکان فروش ندارد.
محصول تقلبی چیست؟ دکترای سم شناسی و دارو شناسایی دانشگاه، افزود: درمورد اصالت فرآورده های کشاورزی مبحث سلامت کاملا از بحث اصالت جداست، امکان دارد فرآورده ای کاملا سالم و منطبق با استانداردهای بین المللی ساخته شده باشد ولی محل تولید به اشتباه درج شده باشد، بنابراین برپایه قوانین، این محصول تقلبی به حساب می آید و امکان خرید و فروش ندارد.
یزدان پناه با تکیه بر اینکه امروزه دنیا به دنبال این مورد است که اصالت محصولات را بررسی کند، تصریح کرد: اگر درصورتیکه ادعا شود عسل ساخته شده از گیاهی مثل گون است ولی پس از بررسی ها مشخص شود این فرآورده به گیاه دیگری تعلق دارد؛ حتی اگر سلامت آن مشکلی نداشته باشد باز هم از نظر قانون بین المللی این محصول تقلبی است.
وی خاطرنشان کرد: برای زمانی طولانی در صنعت فرآورده های کشاورزی صرفاً کیفیت محصول مد نظر بود و در مرحله بعد علاوه بر کیفیت، سلامت مواد غذایی در محصولات ساخته شده هم مورد توجه قرار گرفت، اما در سالهای اخیر اصالت مواد غذایی هم از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است.
وی با بیان اینکه جهت بررسی اصالت موادغذایی از تکنولوژی های بروز دنیا بهره برده می شود، تصریح کرد: در دو سال قبل در کشورهای اروپایی موضوعی که بیشتر از سایر موارد گرفتار صدمه شده اساسا اصالت مواد غذایی بوده است؛ چون که مابقی موارد سلامت قابل ارزیابی دقیق است ولی اصالت غذا امکان دارد در بعضی حوزه ها گرفتار چالش شود.
معاون پژوهشی دانشکده داروسازی، افزود: نخستین گام بررسی سلامت محصولات غذایی وفرآورده های غذایی، اصالت محصول است، در مراحل بعدی کیفیت، سلامت و میزان آلاینده ها هم بررسی می شود.
مشتریان حق دارند که در ازای پولی که پرداخت می کنند، محصولی سالم و با اصالت دریافت کنند وی ضمن اشاره به اینکه قوانین در ارتباط با کیفیت، اصالت و سلامت غذا به صورت جدی دنبال می شود افزود: مشتری حق دارد که در ازای پولی که پرداخت می کند، محصولی سالم و با اصالت دریافت کند.
وی با بیان اینکه محصولات غذایی که تولید می شوند باید عاری از آلاینده ها باشند، اظهار داشت: محصولات و فرآورده های کشاورزی باید بدون آلاینده ها باشند و یا میزان این مواد پایین تر از حدود مجاز وضع شده باشد، همینطور کاملا مشخص باشد که این محصولات در کدام منطقه جغرافیایی ساخته شده اند، ازاین رو سلامت مواد غذایی قسمتی از یکپارچگی تولید را به خود اختصاص می دهد.
کیفیت، سلامت و اصالت؛ اصول یکپارچگی غذای سالم معاون پژوهشی دانشکده داروسازی، افزود: کیفیت، سلامت و اصالت محصولات غذایی تعیین می کند که این محصولات می توانند توسط مصرف کننده استفاده گردد یا خیر.
وی با بیان اینکه اگر قصد داشته باشیم صرفاً مبحث سلامت مواد غذایی را مورد بررسی قرار دهیم، مهم ترین آلاینده ها، آلاینده های شیمیایی و میکروبی هستند، توضیح داد: خوشبختانه استانداردهای ملی حدود مجاز این آلاینده ها در کشور ما تدوین شده و توسط سازمان ملی استاندارد، سازمان دامپزشکی کشور، سازمان عذا و دارو و وزرات بهداشت به صورت دقیق اجرا می شود.
سلامت مواد غذایی در چه مبادی کنترل می شود؟ عضو هیئت علمی دانشگاه، افزود: سلامت مواد غذایی در آزمایشگاه های دولتی و خصوصی کشور که دارای تاییدیه از سازمان غذا و دارو، سازمان دامپزشکی و سازمان ملی استاندارد است، کنترل می شود.
وجود سم در غذاها؛ برابر با مبتلا شدن به بیماری های حاد و مزمن وی در پاسخ به این سؤال که اگر سلامت مواد غذایی کنترل نشود چه تاثیری در سلامت عمومی مردم دارد؟ اظهار داشت: طبیعتا سموم در مقادیر بالاتر از حد مجاز که در غذاها وجود دارد می تواند منجر به مبتلا شدن به بیماری های حاد ومزمن شود.
یزدان پناه با تکیه بر اینکه بر اساس مطالعات علمی اثرات سمی آلاینده های مواد غذایی در بدن مشخص شده است، توضیح داد: بخشی از این اطلاعات را سازمان بهداشت جهانی از منابع علمی استخراج می کنند و میزان سموم در مواد غذایی توسط سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد(fao) تهیه می شود و در ادامه هم کمیته های تخصصی این سازمان ها با انجام ارزیابی خطر، حدود مجاز سموم در مواد غذایی را اعلام می کنند.
بنابراعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، این استاد دانشگاه، تصریح کرد: وظیفه اصلی سازمان های نظارتی پایش روتین محصولات است؛ چونکه اگر میزان سموم موجود بالاتر از حد استاندارد باشد خطرات جدی را برای انسان بوجود می آورد.




منبع:

1400/10/21
00:00:03
5.0 / 5
101
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۲
اسنک در خانه
اسنک snacu.ir