همزمان با روز جهانی غذا اعلام شد

افزایش ناامنی غذایی تحت تاثیر کرونا و قیمت ها

افزایش ناامنی غذایی تحت تاثیر کرونا و قیمت ها

اسنک: مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، کرونا و تورم را سبب بروز ˮ ناامنی غذاییˮ در بعضی استانها برشمرد و با نام بردن از هشت استان سیستان و بلوچستان، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، هرمزگان، ایلام، کرمان، خراسان جنوبی و بوشهر درگیر با این مساله، خواهان توجه و اقدامات سریع دولت شد.


دکتر زهرا عبداللهی در گفت و گو با ایسنا، به مناسبت روز جهانی غذا درباره شعار و هدف امسال این روز، اظهار داشت: هدف برگزاری این روز توجه دادن کشورها به اهمیت امنیت غذا و اقداماتی است که کشورها موظف می باشند جهت تامین امنیت غذایی انجام دهند. امسال شعار «اقدامات ما، آینده ماست_تولید بهتر، تغذیه بهتر، محیط بهتر و زندگی بهتر» انتخاب شده است. برنامه ها و کارهای فعلی کشورها در زمینه امنیت غذایی سرنوشت نسل های بعد را مشخص می کند. باتوجه به مشکل خشکسالی و تغییرات آب و هوایی، این شعار بر بحث تولید تاکید دارد تا کشورها مطابق با وضعیت اقلیمی خود برای موضوع تولید مواد غذایی برنامه داشته باشند.
وی اضافه کرد: شعار امسال بر سیستم پایدار کشاورزی و غذایی تاکید دارد، یعنی سیستمی که در قالب آن غذای کافی، مقوی و ایمن با قیمت مناسب به دست مصرف کننده برسد و هیچ کسی گرسنه نماند و یا گرفتار انواع سوء تغذیه نشود.
در کرونا ۱۵۰ میلیون نفر به گرسنگان جهان اضافه شدوی درباره تاثیرات پاندمی کرونا بر مبحث تغذیه، اظهار نمود: گزارشات فائو اعلام می کند که با بروز پاندمی کووید۱۹ حدود ۱۵۰ میلیون نفر به تعداد گرسنگان در جهان اضافه شده است؛ برای اینکه کرونا سبب بیکاری و کاهش درآمد عده ای از مردم شده است و از سویی به سبب محدودیت های صادرات و واردات قیمت اقلام غذایی بالا رفته است و تبعات اقتصادی ناشی از کرونا به مشکلات سوءتغذیه در جهان دامن می زند. بنابراین؛ سازمان بهداشت جهانی و فائو به کشورها درباره ناامنی غذایی هشدار می دهند که تغذیه مردم نسبت به قبل از بروز کرونا بدتر شده است.
کرونا و افزایش ریسک ناامنی غذایی در دهک های پایین درآمدیعبداللهی افزود: همچون جهان، در ایران هم تبعات اقتصادی ناشی از کرونا خطر ناامنی غذایی را در مناطق محروم کشور به ویژه در اقشار کمتر برخوردار و دهک های درآمدی پایین تر افزایش داده است که پیامد آن افزایش سوءتغذیه و کمبود ریزمغذی ها در اقشار لطمه پذیر تغذیه ای خواهد بود. در کنار کاهش درآمدها، تورم و افزایش قیمت مواد غذایی و تحریم های ناجوانمردانه نیز دست به دست هم دادند تا احتمال ناامنی غذایی افزایش یابد. از طرفی حالا در دو استان کم برخوردار می بینیم که وضعیت نسبت به پیش از کرونا بدتر شده است و شیوع سوءتغذیه کودکان بعنوان یکی از فاکتورهای غذایی بیشتر شده است که هشداری است که اگر بموقع اقدامات مداخله ای نداشته باشیم ممکنست این مشکلات بیشتر شود.
عوارض سوءتغذیه برای نسل آتیوی درباره تبعات افزایش سوءتغذیه در کشور به ایسنا اظهار داشت: وقتی در منطقه ای سوءتغذیه در مادران حامله و کودکان زیر ۵ سال وجود داشته باشد یعنی فرد مبتلا، سیستم ایمنی ضعیفی دارد و احتمال افزایش موارد مبتلاشدن به بیماریها و حتی افزایش مرگ و میر ناشی از بیماریها در او وجود دارد. همین طور ممکنست اختلال در رشد و تکامل جنین را شاهد باشیم که می تواند بر بهره هوشی و کوتاه قدی کودکان اثرگذار باشد که نشان میدهد نسل آینده می تواند به سبب سوء تغذیه به لحاظ توانمندی جسمی و ذهنی گرفتار مشکل شوند که تبعاتی چون اختلال در یادگیری و افت تحصیلی، هدر رفت سرمایه گذاری های آموزشی، افزایش مرگ و میر ناشی از بیماریها و... را به همراه داشته باشد.
تبعات حذف منابع پروتئینی از سفره مردممدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، افزود: کمبود ریزمغذی ها هم نوعی سوء تغذیه است. وقتی مردم نتوانند منابع پروتئینی را مصرف کنند و از سفره هایشان حذف شود از منابع غذایی ریزمغذی ها محروم می شوند. کمبود ریزمغذی ها مثل کمبود آهن، کمبود روی و کمبود کلسیم می تواند منجر به کاهش بهره هوشی کودکان، اختلال در رشد و تکامل مغزی کودک و افزایش مبتلاشدن به بیماریها به دنبال تضعیف سیستم ایمنی شود. به ویژه در دوره کرونا بسیار مهمست که به دنبال تغذیه مناسب سیستم ایمنی بدن عملکرد مطلوبی داشته باشد که در صورت مبتلاشدن به کرونا بدن در مقابل بیماری مقاومت کند و حتی بعد از تزریق واکسن کرونا پاسخ دهی واکسن هم با عملکرد سیستم ایمنی بدن بسیار مرتبط است؛ بدین جهت مصرف مناسب تخم مرغ، گوشت و مرغ، شیر و لبنیات، حبوبات، سبزی ها و میوه ها و... بسیار مهم می باشد.
او با اشاره به کاهش مصرف لبنیات به دنبال افزایش قیمت آن، اظهار نمود: باید دسترسی اقتصادی مردم به نحوی باشد که بتوانند برنامه غذایی مناسبی برای خود تعیین کنند.
برنامه کمک های تغذیه ای برای مادران حامله و کودکان زیر ۵ سالِ خانواده های فقیرورود خیرین به تامین نیازهای تغذیه ای اقشار فرودستوی اضافه کرد: وزارت بهداشت با همکاری کمیته امداد برنامه کمک های تغذیه ای برای مادران حامله و کودکان زیر ۵ سال در خانواده های فقیر را پیش می برد و این کمک ها بصورت بن کارت هایی جهت تهیه اقلام غذایی به آنها ارائه می شود. همین طور با کمک وزارت رفاه طرح کمک معیشتی را دنبال می نماییم که مبلغی به حساب سرپرست خانوار خانواده هایی با مادران حامله و کودک زیر ۵ سال گرفتار سوء تغذیه واریز می شود. خیرین هم به این مساله ورود کردند و با همکاری با معاونت بهداشتی هر دانشگاه علوم پزشکی نیاز تغذیه ای برخی خانوار را تامین می کنند.
لزوم ارتقای سواد تغذیه ای جامعهمدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با تاکید بر لزوم ارائه بسته های آموزشی تغذیه صحیح به خانوار، اشاره کرد: فرهنگ و سواد تغذیه باید ارتقا یابد و خانواده ها بیاموزند از مواد غذایی موجود و در دسترس باتوجه به بودجه خود به خوبی استفاده کنند که این کار هم بوسیله کارشناسان تغذیه در مراکز جامع خدمات سلامت انجام می شود. همین طور در تمام مناسبت های جهانی مانند روز جهانی شیر، روز جهانی تخم مرغ و... برنامه های آموزشی اجرا می شود.
برنامه مداخله ای برای ۸ استان دارای ناامنی غذاییوی اضافه کرد: برای هشت استان دارای ناامنی غذایی برنامه مداخله ای به اسم «باغ» ( بسته امنیت غذایی) اجرا می شود. این بسته با کمک بخش های ذی ربط طراحی شده است و در یک منطقه با محوریت استانداری و فرمانداری یک شهرستان اجرا شده است و مقرر است در نخستین جلسه شورای عالی امنیت غذایی که به زودی برگزار می گردد برای تعمیم این طرح به کل استان ناامن غذایی اقدام گردد. این بسته مداخله ای سه محور اصلی دارد که یکی آموزش اصول و فنون تغذیه است. محور دوم بر پروژه های درآمدزایی و اشتغال زایی در مناطق محروم تاکید دارد و تمرکز محور سوم نیز بر اقدامات توسعه ای منطقه است که ذینفعان طرح باغ مانند جهاد کشاورزی، وزارت صمت، وزارت رفاه و... باید به آن ورود کنند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره استانهای ناامن غذایی به ایسنا، اظهار داشت: استان های ناامن غذایی شامل سیستان و بلوچستان، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، هرمزگان، ایلام، کرمان، خراسان جنوبی و بوشهر هستند که دولت باید به سرعت اقداماتی انجام دهد. به دلیل افزایش بی رویه قیمت موادغذایی، نظارت جدی برای کنترل قیمت مواد غذایی بسیار مهم است؛ برای اینکه بررسی های ما می گوید مصرف برخی اقلام غذایی مانند گوشت و مرغ، لبنیات و حتی میوه ها به دنبال افزایش قیمت تا حدود ۴۰ درصد کم شده است و باید با قیمتی مناسب منابع پروتئینی در اختیار مردم باشد. یک راه حل، تخصیص یارانه به نهاده کشاورزی یا تولیدکننده است که در نهایت مواد غذایی ذکر شده با قیمت مناسب به دست مردم برسد.
ادامه مکمل یاری آهن و ویتامین D در مدارس طی امسالعبداللهی اشاره کرد: در سیستم شبکه بهداشتی به جز بحث آموزش، مکمل یاری رایگان ریزمغذی ها را دنبال می نماییم که مادران حامله و کودکان زیر دو سال تحت پوشش هستند و حتی مکمل یاری مدارس را داریم که امسال تاکید کردیم چه مدارس حضوری باشد و چه غیرحضوری، مکمل یاری هفتگی آهن برای دختران برای پیش گیری از کم خونی و مکمل یاری ماهانه ویتامین D انجام شود؛ چون در وضعیت کرونا کمبود ویتامین D و آهن سیستم ایمنی را تضعیف کرده و مقاومت بدن را کم می کند.
وی علت بحران امنیت غذایی در کشور را وابسته به چند عامل دانست و اظهار نمود: بعد از کرونا عده ای بیکار شدند و درآمدشان را از دست دادند. همین طور به سبب خشکسالی و منابع آب محدود، کشاورزی و تولید تحت تاثیر قرار گرفت و به دنبال عرضه کمتر و تقاضای بیشتر، قیمت ها افزایش پیدا کرد. از طرفی از نقش تحریم ها نیز نمی توان غافل شد.
وضعیت کمبود ۴ ریزمغذی مهم در کشورعبداللهی درباب وضعیت کمبود ریزمغذی ها نیز بیان کرد: برمبنای آخرین مطالعات وزارت بهداشت در سال ۱۳۹۲ کمبود چهار ریزمغذی شایع تر است که شامل کمبود ویتامین D، ویتامین A، آهن و روی است. امسال درصورت تامین منابع این مطالعه را تکرار خواهیم کرد تا آخرین وضعیت کمبود ریزمغذی ها را متوجه شویم چون فکر می نماییم باتوجه به توضیحات ذکر شده وضعیت این کمبودها بدتر شود.
وی در ادامه صحبت هایش به عوارض و مضرات چاقی نیز اشاره نمود و اظهار داشت: الگوی غذایی نامناسب، مصرف بی رویه فست فودها، مصرف زیاد قند، نمک و چربی و همین طور مصرف کم سبزی و میوه و تحرک بدنی ناکافی از دلیلهای مهم اضافه وزن و چاقی و بیماریهای غیرواگیر در کشور است. اضافه وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان کشور روند افزایشی را طی می کند. چاقی شکمی در حدود ۲۰ درصد کودکان و نوجوانان هفت تا ۱۸ سال کشور گزارش شده است. این در حالیست که استمرار چاقی کودکی و نوجوانی در دوران بزرگسالی شانس مبتلاشدن به بیماریهای غیر واگیر را بیشتر می کند. از طرف دیگر حدود ۶۰ درصد افراد بالای ۱۸ سال کشور با اضافه وزن و چاقی مواجه اند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در آخر صحبت هایش با خبرنگار ایسنا، اشاره کرد: گرانی منابع اصلی غذایی پروتئینی و ریزمغذی ها، مردم و اقشار کم درآمد را به سمت مصرف بیشتر نان و برنج و نشاسته ای که ارزان تر و فاقد ارزش غذایی کافی است، سوق داده تا تنها شکم شان سیر شود و سیری سلولی برایشان اتفاق نمی افتد. در چنین شرایطی چاقی ناشی از فقر رخ می دهد که خود نوعی سوءتغذیه شمرده می شود. این درحالیست که کاهش تحرک مردم به دنبال کرونا عاملی مضاعف برای افزایش چاقی است که خود عامل خطر مبتلاشدن به دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی و سرطان نیز است.




منبع:

1400/07/24
12:58:22
5.0 / 5
1248
تگهای خبر: آموزش , امنیت , بدن , برنامه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
اسنک در خانه
اسنک snacu.ir