ارتباط مصرف ماهی در دوران حاملگی با کاهش خطر بروز اوتیسم در نوزاد

ارتباط مصرف ماهی در دوران حاملگی با کاهش خطر بروز اوتیسم در نوزاد

اسنک: تحقیقات نشان می دهد مصرف ماهی در مادران حامله می تواند احتمال خطر ابتلای نوزاد به اوتیسم را کم کند.


به گزارش اسنک به نقل از ایسنا، طیف اوتیسم "Autism Spectrum" که به آن اوتیسم یا درخودماندگی می گویند، یک اختلال عصبی تکوینی علی رغم مشکلات جدی در تعاملات اجتماعی و ارتباطات کلامی، غیرکلامی و وجود رفتارهای تکراری و علایق محدود فرد است. واکنش های غیرمعمول به محرک حسی و تاکید فرد بر حفظ ثبات و روال هایی خاص در زندگی نیز از نشانه های شایع این اختلال هستند.
اوتیسم بطور رسمی در سازمان بهداشت جهانی و انجمن روان پزشکی آمریکا با عنوان اختلال طیف اوتیسم و در خدمات ملی بهداشت انگلستان با عنوان وضعیت طیف اوتیسم شناخته می شود و از نظر حقوقی و پزشکی نوعی ناتوانی از گروه ناتوانی های رشدی-عصبی تعریف شده است.
اسید چرب امگا ۳ خانواده ای از اسیدهای چرب اشباع نشده هستند که نخستین پیوند دوگانه آنها بین سومین و چهارمین کربن در زنجیره کربنی قرار گرفته است. اسیدهای چرب امگا ۳ برای تنظیم سوخت وساز لیپیدها و کارهای بدن انسان ضروری هستند. ولی در بدن انسان ساخته نمی شوند. سه نوع از اسیدهای چرب امگا ۳ که برای بدن انسان ضروری هستند، عبارتند از آلفا لینولنیک اسید (ALA)، ایکوزاپنتانوییک اسید (EPA) و دوکوزاهگزانوئیک اسید (DHA).
آلفا لینولنیک اسید در منابع گیاهی مانند گردو، دانه های چیا، تعدادی از انواع لوبیا، سبزیجات و در روغن سویا، روغن کانولا، بذر کتان/ بزرک و روغن زیتون یافت می شود. دو اسید چرب دیگر، یعنی ایکوزاپنتانوییک اسید (EPA) و دوکوزاهگزائنوئیک اسید (DHA) در جلبک ها و ماهی هایی همچون سالمون، در روغن ماهی و مکمل های ماهی وجود دارد.
ALA و EPA و DHA همگی از خانواده اسیدهای چرب n-۳ (کربن سوم سیر نشده) به شمار می روند که از نظر تغذیه ای بسیار مهم هستند؛ برای اینکه همگی دارای غیراشباع بودن چندگانه هستند. بدن انسان توانایی تولید اسیدهای چرب n-۳(کربن سوم سیر نشده) را از مولکول های دیگر ندارد و باید آنرا بوسیله غذاهای ویژه به دست آورد. بدن انسان در حد کمی قادر می باشد، از زنجیره ۱۸ کربنی ALA، زنجیره ۲۰ کربنی EPA و زنجیره ۲۲ کربنی DHA را تشکیل دهد. در بین مواد غذایی گیاهی مغز گردو، بذر کتان و روغن دانه های چیا دارای بیشترین اندازه امگا ۳ هستند. اسیدهای چرب امگا ۳ به سبب حضور در غشای سلولی در کارهای فیزیولوژیک بدن نقش حیاتی دارند.
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه و جامعه وزارت بهداشت، مصرف ماهی مادر در دوران حاملگی منبع کلیدی مواد مغذی ضروری مانند امگا۳ است که برای رشد مغز جنین مهم است. به طور دقیقتر ماهی منبع اصلی امگا۳، فراوان ترین اسید چرب در مغز است و ممکنست عاملی قابل تغییر در خطر نتایج نامطلوب رشد عصبی باشد. با این وجود، شواهد نشان میدهد که مصرف ماهی و امگا ۳ کم است.
۹۵ تا ۱۰۰ درصد از زنان حامله و در سنین باروری کمتر از مقدار سفارش شده ماهی و DHA مصرف کردند. با این وجود، علاوه بر PUFA های امگا۳ از نظر رشد عصبی مفید هستند، آلاینده های خاصی همچون متیل جیوه سمی عصبی شناخته شده نیز در بعضی از گونه های ماهی وجود دارد که نشان دهنده خطرات بالقوه نیز است. بااینکه مطالعات از مزایای مصرف ماهی حتی پس ازمحاسبه قرار گرفتن در معرض «متیل جیوه» حمایت کرده اند و ارتباطی بین متیل جیوه و اوتیسم پیدا نکرده اند، نگرانی در مورد مواجهه همزمان ممکنست به مصرف کم کمک نماید.
تعداد زیادی از مطالعات ارتباط بین مصرف ماهی در دوران حاملگی مادر و نتایج رشد عصبی کودک را بررسی نموده اند، بسیاری نشان می دهند که مصرف ماهی پیش از تولد بطور کلی با نمرات رشد و شناختی بالاتر در بین فرزندان مرتبط می باشد. با این وجود، همه مطالعات مزایایی را نشان نداده اند و تعداد کمی از آنها به ارتباط با اوتیسم پرداخته اند. باوجود برخی یافته های حمایتی مبتنی بر نمونه های کوچک و ارزیابی های متفاوت پیامد، یک مرور سیستماتیک در پشتیبانی از دستورالعمل های رژیم غذایی ۲۰۲۵-۲۰۲۰ برای آمریکایی ها به این نتیجه رسید که شواهد کافی برای تعیین این که آیا مصرف غذاهای دریایی در دوران حاملگی با خطر خاصیت های مشابه اوتیسم مرتبط می باشد، وجود ندارد.
بطور خلاصه، مطالعات به شواهد رو به رشدی کمک می نماید که از نقش رژیم غذایی دوران حاملگی در نتایج در رابطه با اوتیسم فرزندان حمایت می کند. به طور دقیقتر، نتایج این مطالعه ملی نشان میدهد که مصرف ماهی مادر، اما نه استفاده از مکمل امگا۳، در دوران حاملگی با کاهش احتمال مبتلاشدن به اوتیسم و صفات در رابطه با اوتیسم هم راه است. یافته های ما با دستورالعمل های غذایی فعلی که از مصرف ماهی در دوران حاملگی حمایت می کند و از کوشش های بهداشت عمومی برای تشویق مصرف ماهی حمایت می کند، مطابق با انواع ماهی هایی است که کمترین خطر سموم را دارند. دریافت مادران نیز بر طبق دریافت یا عدم دریافت ماهی در هفته و تکرر دریافت سنجیده شد.



منبع:

1403/06/10
10:52:00
5.0 / 5
226
تگهای خبر: بدن , پزشك , تغذیه , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۱
اسنک در خانه
اسنک snacu.ir