آخرین وضعیت بروز مالاریا در کشور

آخرین وضعیت بروز مالاریا در کشور

اسنک: مالاریا یک بیماری است که توسط انگل به وجود آمده و این انگل بوسیله نیش پشه آلوده به انسان ها منتقل می شود. علایم و نشانه های مالاریا بطور معمول در عرض چند هفته بعد از گزیده شدن توسط پشه آلوده آغاز می شود ولی با این وجود، انواع مختلف انگل مالاریا می تواند حتی تا یک سال در بدن خفته بمانند.


به گزارش اسنک به نقل از ایسنا، مالاریا بیماری انگلی و قدیمی شمرده می شود که سال ها بشر با آن درگیر بوده به گونه ای که در بیشتر کشورهای دنیا موارد گزیدگی با پشه مالاریا همچنان گزارش می شود.
بنابر اعلام دفتر مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت، تعداد موارد مالاریا از شروع سال جاری تا پایان مهرماه ۱۴۰۲ به ۶۶۲۹ مورد رسید که از این تعداد، ۴۴۴۸ مورد مالاریای ویواکس، ۲۰۸۲ مورد مالاریای فالسیپاروم و میکس بوده است.
همجواری با کشورهای آلوده پاکستان و افغانستان، ترددهای مرزی در دو سوی مرز با پاکستان (مبادی رسمی و غیررسمی)، قاچاق سوخت و ورود مخازن انگلی بیماری، بارندگی و سیلاب های اخیر در کشور پاکستان و شهرهای مرزی در داخل استان از مهم ترین دلیلهای افزایش موارد مثبت مالاریا امسال نسبت به سالهای قبل بوده است.



مالاریا یک بیماری حاد و مزمن و عامل بیماری انگلی تک یاخته ای از جنس "پلاسمودیوم" است. عمدتاً چهارگونه پلاسمودیوم (فالسیپاروم، ویواکس، اواله و مالاریه) موجب بیماری در انسان می شوند. بتازگی مالاریای نولوزی به شکل محدود در جنوب شرق آسیا گزارش شده است. در ایران انتقال مالاریای ویواکس و فالسیپاروم گزارش می شود اما امکان ورود موارد مالاریای اوال و مالاریه از سایر کشورها (به خصوص کشورهای آفریقایی) وجود دارد.
بدنبال گزش پشه آنوفل ماده و انجام خونخواری از فرد بیمار، انگل مالاریا در بدن پشه تکثیر پیدا می کند و بدنبال گزش فرد سالم، تعدادی انگل مالاریا (اسپروزوایت) همراه با بزاق پشه وارد جریان خون می شود. بعد از آنکه اسپروزوایت وارد بدن انسان شد و مرحله بافتی اولیه را در کبد گذراند، چرخه شیزوگونی خونی شروع می شود و به حدی می رسد که لرز، تب و سایر نشانه های بالینی را به وجود می آورد.
بااینکه شایع ترین راه انتقال مالاریا گزش پشه آلوده است اما در موارد نادر احتمال انتقال از راه دریافت خون آلوده، استفاده از سرنگ مشترک و از مادر به جنین وجود دارد.
علایم بطور معمول بیماری شامل خستگی، احساس کسالت، درد در عضلات، سردرد، تهوع و استفراغ، لرزهای خفیف و درد در ناحیه کمر است و دمای بدن به ۳۸ تا ۳۹ درجه سانتی گراد می رسد. علایم اولیه مالاریا غیراختصاصی است و با خیلی از بیماریهای عفونی حاد و تب دار همچون بیماری ویروسی و آنفولانزا اشتباه گرفته می شود.




منبع:

1402/08/24
15:27:41
5.0 / 5
285
تگهای خبر: بدن , بیمار , بیماری , سالم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
اسنک در خانه
اسنک snacu.ir