اخطار این خوراکی ها را با هم نخورید

اخطار این خوراکی ها را با هم نخورید

به گزارش اسنک، یک متخصص طب ایرانی اظهار داشت: در طب ایرانی یک قاعده کلی وجود دارد که رعایت آن در آداب تغذیه بسیار تاکید شده است که از مصرف هم زمان دو نوع غذای سنگین یا دارای مزاج سرد و مرطوب خودداری شود.



به گزارش اسنک به نقل از خبر آنلاین، محمود خدادوست متخصص طب ایرانی در گفتگو با مهر در ارتباط با تداخل غذایی از نگاه طب ایرانی و ایجاد اخلاط در بدن توضیح داد و اظهار داشت: در طب ایرانی یک قاعده کلی وجود دارد که رعایت آن در آداب تغذیه بسیار تاکید شده است که از مصرف هم زمان دو نوع غذای سنگین یا دارای مزاج سرد و مرطوب خودداری شود؛ این ترکیب ها باعث ضعف عملکرد معده و اختلال در فرایند هضم می شوند.

وی سفارش کرد: از مصرف هم زمان ماهی و ماست یا گوشت و ماست پرهیز شود. دلیل آن هم به طبیعت سرد و تر این خوراکی ها بازمی گردد که در کنار یکدیگر، هضم آنها برای معده دشوارتر می شود.

خدادوست افزود: یکی دیگر از سفارش های رایج در طب ایرانی، مصرف غذاهای سنگین همراه با مصلح است. بعنوان مثال، غذاهایی مانند حلیم، شله زرد یا کله پاچه، به علت سنگینی در هضم، باید با مصلح هایی مانند دارچین مصرف شوند. دارچین در منابعی چون مکتب خراسانی، نقش «ملتین اخلاق» را ایفا می کند، یعنی باعث لطیف شدن غذا و بهبود کیفیت اخلاط تولیدشده در بدن می شود.

این متخصص طب ایرانی متذکر شد: مصرف غذاهای سنگین یا سرد اجتناب ناپذیر باشد، باید حتما با مصلح و در حد اعتدال مصرف شوند، برای مثال در مناطق سرد و مرطوب مانند شمال کشور، افراد برای اصلاح مزاج ماهی، آنرا بشکل شکم پر و همراه با ادویه ها و سبزی های گرم طبخ می کنند.

وی اضافه کرد: همچنین، سبزیجات معطری مانند دلال که مخلوطی از سبزی های معطر و سیر است و به ماست افزوده می شود تا تاثیر سردی آن تعدیل شود. در مجموع طب ایرانی بر اصل هماهنگی و اعتدال در تغذیه تاکید دارد. رعایت این اصول می تواند از بروز خیلی از مشکلات گوارشی جلوگیری کرده و سلامت عمومی بدن را تقویت کند.

ترکیب لبنیات و ترشی از دیدگاه طب ایرانی عامل ایجاد لک پوستی است


خدادوست عنوان کرد: برخی مواد غذایی مانند ماست و ترشی، به علت اختلال در مراحل هضم، می تواند به بروز لک های پوستی مانند ویتیلیگو یا لک و پیس منجر شود. از دیدگاه این طب، سلامت اعضای بدن وابسته به هضم کامل غذا و تولید اخلاط طبیعی است.

وی اذعان کرد: در طب ایرانی تاکید فراوانی بر رعایت آداب تغذیه و شناخت ترکیب مناسب مواد غذایی وجود دارد. یکی از سفارش های جدی این طب، پرهیز از مصرف هم زمان لبنیات و مواد ترش مانند سرکه یا لیموترش است. این ترکیب غذایی می تواند منجر به اختلال در فرایند هضم شده و به دنبال آن، بروز عارضه هایی مانند لک های پوستی یا لک و پیس (ویتیلیگو) را به دنبال داشته باشد.

این متخصص طب ایرانی اذعان کرد: هضم غذا تنها در معده صورت نمی گیرد، بلکه شامل چند مرحله هضم مختلف است: هضم معده ای، هضم کبدی و هضم عضوی. هر مرحله از این فرایند در تولید اخلاط چهارگانه (سودا، صفرا، بلغم و دم) نقش دارد و اختلال در هر یک از آنها می تواند به تولید خلط ناسالم و در نهایت بیماری منجر شود.

وی افزود: هنگامی که ترکیب هایی مانند ماست و ترشی به صورت هم زمان مصرف می شوند، به علت مزاج سرد و مرطوب و همینطور سنگینی در هضم، عملکرد طبیعی دستگاه گوارش مختل می شود؛ این اختلال بخصوص در مرحله «هضم عضوی» سبب می شود که ماده غذایی به درستی در عضو جذب نشود و در عوض، خلط بلغمی غیرطبیعی در آن ناحیه تجمع یابد. تجمع بلغم ناسالم می تواند به ایجاد لکه های سفید روی پوست منجر شود که در طب ایرانی با عنوان لک و پیس شناخته می شود.

وی تصریح کرد: افراد اگر قبول کنند که اخلاط چهارگانه (دم، صفرا، سودا و بلغم) حاصل هضم کامل غذاها، نوشیدنی ها و کیفیت تغذیه هستند، میتوان نتیجه گرفت که حفظ تعادل این اخلاط نقش مستقیم در سلامت بدن دارد. به همین دلیل، رعایت اصول تغذیه صحیح از نگاه طب ایرانی، بسیار حیاتی می باشد.

خدادوست سفارش کرد: جویدن کامل غذا، پرهیز از درهم خوری (مصرف چند نوع غذای سنگین با هم)، نخوردن نوشیدنی همراه غذا، و توجه به زمان و شرایط روحی هنگام غذا خوردن همچون آداب عمومی غذا خوردن است که باید به آن توجه گردد. این اصول نه تنها به بهبود هضم کمک می کنند بلکه از ایجاد بیماری های ناشی از اختلال در اخلاط هم جلوگیری می کنند.

چرا خوردن خربزه با عسل یا شیر در زمان تب سفارش نمی شود؟


این متخصص طب ایرانی در ادامه اظهار داشت: یکی از اصول مهم در طب ایرانی، رعایت تعادل اخلاط چهارگانه (دم، صفرا، سودا و بلغم) در بدن است. به همین دلیل، تغذیه و نحوه غذا خوردن نقش کلیدی در حفظ سلامت بدن ایفا می کند. بر طبق این آموزه ها، افراد باید در هر وعده غذایی تنها یک نوع غذا مصرف کنند، از درهم خوری پرهیز نمایند، پرخوری نکنند و غذا را با سرعت نخورند.

وی متذکر شد: جویدن کامل غذا از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ چونکه اگر دندان ها وظیفه خرد کردن و آماده سازی اولیه غذا را به درستی انجام ندهند، معده مجبور می شود بخشی از این مسئولیت را بر عهده بگیرد. این فشار اضافی می تواند منجر به تولید نادرست کیلوس در معده شود. کیلوس، ماده ای است که بعد از هضم اولیه باید برای ادامه مراحل هضم به کبد تحویل داده شود تا در نهایت خلط مناسب برای تغذیه اعضای بدن تولید شود. اختلال در این توالی، سلامت سیستم گوارش و تعادل اخلاط را تحت تاثیر قرار می دهد.

خدادوست اخطار داد: نباید مواد غذایی لطیف مانند خربزه و عسل یا شیر را در بعضی شرایط خاص با یکدیگر یا به تنهایی مصرف کرد. برای نمونه، ترکیب خربزه و عسل گرچه هر دو گرم مزاج هستند، اما مصرف هم زمان آنها می تواند به تولید بیش از اندازه خلط صفرا منجر شود. این حالت برای بدن مضر است و امکان دارد سبب بروز علایم صفراوی یا اختلال در سیستم اخلاطی بدن شود.

وی بیان نمود: نمونه ای دیگر، مصرف شیر در زمان تب یا بیماری است. خیلی از افراد به اشتباه تصور می کنند که در صورت بی اشتهایی فرد بیمار، شیر می تواند جایگزین مناسبی باشد؛ اما به علت لطافت شیر، این ماده هم به سرعت تبدیل به صفرا شده و می تواند وضعیت بیمار را تشدید کند.

این متخصص طب ایرانی اضافه کرد: در واقع، اصل کلی در طب ایرانی اینست که از هرگونه ترکیب غذایی یا مصرف ماده ای که امکان دارد تعادل اخلاط را به هم بزند، باید پرهیز شود. این تعادل، پایه سلامت بدن است و اختلال در آن می تواند منشأ خیلی از بیماری ها باشد.

ضرورت نهادینه سازی آموزش طب پیشگیرانه در سبک زندگی مردم


خدادوست اذعان کرد: یکی از خصوصیت های برجسته طب ایرانی، توجه ویژه به اصل پیشگیری بهتر از درمان است. در گذشته، حکماً و اطبای ایرانی تلاش می کردند دانش «حفظ الصحه» را بعنوان بخشی از فرهنگ عمومی در جامعه نهادینه کنند. این آموزه ها تا حدی فراگیر بود که بخشی از ضرب المثل ها و باورهای عامه مردم را شکل می داد و بر همین مبنا تکرار آموزه های سبک زندگی صحیح، رعایت اصول حفظ الصحه، و ارتقاء سواد تغذیه ای عمومی باید در اولویت برنامه های آموزشی سلامت قرار گیرد.

وی عنوان کرد: همینطور ترکیب برخی خوراکی ها مانند ماست و ترشی، یا مصرف هم زمان مواد غذایی با مزاج ناسازگار، مانند سیرترشی همراه با لبنیات، می تواند منجر به تولید اخلاط ناسالم در بدن شود. بخصوص در صورتیکه این ترکیب های نامناسب تکرار شوند، امکان دارد زمینه ساز بیماری های مزمن شوند.

این متخصص طب ایرانی افزود: اگر فردی به صورت اتفاقی چنین ترکیبی مصرف کرده باشد، نباید گرفتار نگرانی بیش ازحد یا بار روانی منفی شود. مهم ترین اصل اینست که تکرار چنین رفتارهایی متوقف شود و فرد به شناخت درستی از آداب تغذیه برسد. حتی اگر فرد از مصلح هایی مانند نعناع، گلاب یا دمنوش های گرم بعد از مصرف غذای نامناسب استفاده نکند، در صورت پرهیز از تکرار، بدن می تواند خویش را بازسازی کرده و آثار سو را به حداقل برساند.

خدادوست تصریح کرد: افراد با مزاج گرم یا سنین پایین، میزان صدمه پذیری نسبت به این نوع ترکیب ها کمتر است، مشروط بر این که به شکل مکرر تکرار نشود و همینطور رسیدن به قناعت دانشی در زمینه تغذیه، سبب کاهش اضطراب و بهبود عملکرد روانی و جسمی افراد می شود.

۲۳۳۲۳۶


1404/05/01
09:46:27
5.0 / 5
54
تگهای خبر: آموزش , آنلاین , بدن , برنامه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۴
اسنک در خانه
اسنک snacu.ir