رئیس دانشكده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشكی تهران عنوان كرد؛

تغذیه سالمندان چگونه باید باشد

تغذیه سالمندان چگونه باید باشد

اسنک: رییس دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران، درباب تغذیه سالمندان، توضیحاتی ارائه داد.


به گزارش اسنک به نقل از مهر، محمدجواد حسین زاده، با عنوان این مطلب که بحث سالمندی هم اکنون یکی از موضوعات روز است و در آینده نزدیک درصد زیادی از جمعیت ایران به سمت سالمندی پیش می روند، اظهار داشت: آن چیزی که در دوران سالمندی اتفاق خواهد افتاد حاصل این است که فرد از دوران کودکی، نوجوانی و در دوره ی بزرگسالی چه نوع سبک زندگی و تغذیه ای را دنبال کرده است. به عبارت ساده تر زمانی که ما از سلامت افراد جامعه و سالمندانی که کیفیت زندگی خوبی دارند، صحبت می نماییم به این نتیجه می رسیم که فرد در دوران نوجوانی، جوانی و بزرگسالی چه اصولی را به عنوان رژیم غذایی غالب رعایت کرده است بدین سبب که با افزایش سن بروز برخی از بیماریها افزایش می یابد. ابتلاء به برخی از بیماریها اجتناب ناپذیر است، ولی با رعایت اصول بهداشتی و پایبندی به تغذیه سالم می توان بروز بیماری و عواقب ناشی از آنرا به تعویق انداخت. وی ادامه داد: در تغذیه سالمندان رعایت بعضی اصول ضرورت دارد. بر این اساس باید برنامه ریزی اصول تغذیه ای به گونه ای باشد که هم برای کسانی که اکنون در دوران سالمندی هستند و هم برای کسانی که در سال های آتی به سالمندی می رسند و حتی کسانی که تازه متولد شده اند یا در دوران نوجوانی و جوانی به سر می برند سفارش های مناسب را در نظر بگیریم. حسین زاده اظهار داشت: در حقیقت برنامه ریزی باید به صورتی باشد که فرد با رعایت اصول اساسی تغذیه ای وقتی به سن سالمندی می رسد سلامتش حفظ شده باشد. وی با طرح این سوال که آیا افراد سالمند به کالری کمتری نیاز دارند، گفت: با افزایش سن تغییراتی در ترکیب بدن رخ می دهد بطور مثال اگر فردی را ۱۰ سال پیش از سن سالمندی در نظر بگیریم با زمانی که وارد سن سالمندی شده است میزان درصد چربی بدن آن فرد بیشتر می شود. بدین سبب با افزایش درصد چربی بدن میزان نیاز به کالری یا انرژی دریافتی کمتر خواهد شد. حسین زاده افزود: با توجه به این که اغلب افراد سالمند ورزش یا فعالیت بدنی مؤثر ندارند، این تغییر نیاز به کالری بیشتر احساس می شود. در نتیجه در یک فرد پیش از بروز سالمندی در مقایسه با زمانی که وارد دوران سالمندی می شود میزان نیاز به کالری در همان فرد کمتر خواهد بود. در جوامع مختلف بواسطه مشکلات اقتصادی، فرهنگی و توانایی افراد برای دریافت مواد غذایی باکیفیت مناسب وضعیت تغذیه سالمندان تحت تأثیر قرار می گیرد. وی ادامه داد: مشکلات دیگری از قبیل افسردگی و جدا شدن افراد بازنشسته از محیط کار و فرایندهای اجتماعی عواملی محسوب می شوند که بطور مؤثر بر دریافت مواد غذایی افراد سالمند اثر می گذارند. در این شرایط مسئله ای که پیش می آید سوءتغذیه افراد سالمند نسبت به مواد پروتئینی و ریز مغذی ها است که برای برخی از این افراد می تواند مشکل ساز شود. بدین سبب کیفیت پروتئین دریافتی، میزان انرژی یا کالری که باید برای این افراد در نظر گرفته شود، میزان اشتها و تمایل به سفره غذایی و همین طور سبد غذایی افراد سالمند عواملی هستند که در سیستم بهداشتی و درمانی کشور باید به آنها توجه ویژه ای شود. رییس دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در پاسخ به این پرسش که بهترین رژیم غذایی برای افراد بالای ۶۰ سال چیست، اظهار داشت: افراد در دوران سالمندی باتوجه به افزایش سن با بروز برخی بیماریهای اجتناب ناپذیر مواجه می شوند. در بانوان به ویژه با تغییرات هورمونی بروز بعضی بیماریها همچون پوکی استخوان افزایش می یابد. بنا بر این باید در دوران نوجوانی، جوانی و بزرگسالی رژیم غذایی سرشار از کلسیم باشد تا ساختار استخوانی مناسبی برای آنها به وجود بیاید، تا در سن سالمندی بروز شکستگی های استخوانی و مشکلات ناشی از آن یا پوکی استخوان کم شود. سفارش می شود افراد پیش از رسیدن سن سالمندی اقدامات پیشگیرانه لازم را مدنظر قرار دهند. وی ادامه داد: با توجه به این که در سالمندی امکان بروز انواع بیماریها همچون دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی بیشتر می شود، بهتر است عادات غذایی آنها مدیریت شود تا به سمت رژیم غذایی سالم پیش روند. حسین زاده افزود: بطور کلی رژیم غذایی مناسب سالمندان باید تحت نظر متخصصین تغذیه و حاوی همه مواد غذایی به ویژه میوه و سبزیجات در وعده های مختلف و میان وعده باشد. البته با توجه به این که برخی سالمندان در این دوره گرفتار کاهش اشتها، مشکلات دندانی، عدم دریافت فیبر کافی به سبب ناتوانی در جویدن میوه و سبزیجات و حذف انتخابی برخی از آنها، به این دلیل زمینه ی سوءتغذیه و مشکلات ناشی از عدم دریافت فیبر کافی بیشتر دیده می شود. وی ادامه داد: همین طور تاکید می شود عوامل زمینه ساز عادات غذایی ناسالم برای افرادی که ریسک بیماریهای قلبی بالاتری دارند با تغییر در سبک زندگی و اصلاح الگوی غذایی آنان ایجاد شود. بدین سبب سفارش می شود در دوران سالمندی باتوجه به افزایش خطر بیماریها میزان کلسیم دریافتی بوسیله لبنیات کم چرب (شیر، پنیرکم نمک و پروسس نشده، ماست) جبران شده و دریافت پروتئین ها که الزاماً گوشت قرمز نیست و سفارش به مصرف گوشت سفید و ماهی و دریافت امگا ۳ در مواد غذایی که حاوی امگا ۳ هستند (مانند مصرف ۳ عدد مغز گردو در ضمن روز) و جایگزین شدن روغن های نباتی جامد و روغن حیوانی به وسیله روغن های مفید همچون روغن زیتون و کاهش مصرف چربی های اشباع و عدم مصرف روغن های با ترانس بالا و دریافت حداقل ۵ سهم میوه و سبزیجات در روز سفارش می شود.


منبع:

1402/02/24
13:41:38
5.0 / 5
540
تگهای خبر: بدن , برنامه , بیمار , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۵
اسنک در خانه
اسنک snacu.ir