عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی؛

تبعات ناامنی غذایی در جامعه

تبعات ناامنی غذایی در جامعه

عضو هیئت علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: ناامنی غذایی می تواند موجب بروز سوءتغذیه در جامعه شود که این مساله موجب افزایش 50 درصدی احتمال مرگ در کودکان می شود.


به گزارش اسنک به نقل از مهر، آرزو حقیقیان با اشاره به میزان ضایعات و دورریز غذا در جهان اظهار داشت: برمبنای آمار سازمان جهانی خواربار و کشاورزی هر سال حدود ۱، ۳ بیلیون تن از مواد غذایی یعنی یک سوم مواد غذایی تولید شده در دنیا از بین می رود. این استادیار دانشگاه با اشاره به این که ضایعات غذایی در دو بخش رخ می دهد اظهار داشت: قسمتی از این ضایعات معروف به اتلاف غذایی شامل از میان رفتن مواد غذایی از محل تولید (مزرعه) تا بازار (محل فروش مواد غذایی) می شود. به گفته ی ایشان، این بخش از ضایعات مواد غذایی به دلیلهای مختلفی نظیر تغییر آب و هوا و عوامل محیطی می تواند اتفاق بیفتد و در هر یک از مراحل تولید، برداشت و تحت پروسه قرار گرفتن مواد غذایی ممکنست رخ دهد. عضو هیئت علمی گروه تغذیه جامعه، بخش دوم ضایعات مواد غذایی را مربوط به دور ریختن غذا در محل خرده فروشی ها یا توسط مصرف کننده عنوان نمود. حقیقیان اضافه کرد: این بخش از دورریز مواد غذایی در آخر مرحله تولید و زمانی رخ می دهد که مواد غذایی به دست مصرف کننده می رسد و از آن جمله می توان به بسته بندی های منقضی شده، باقیمانده وعده های غذایی و مواد غذایی خام فاسد شده اشاره نمود. این دکترای علوم تغذیه با اشاره به افزایش ناامنی غذایی در سراسر جهان، تصریح کرد: جمعیت جهان رو به ازدیاد است و تولیدات کشاورزی به سبب تغییرات آب و هوایی گرفتار بحران شده است. وی اشاره کرد: ناامنی غذایی می تواند موجب بروز سوءتغذیه در جامعه شود که این مساله موجب افزایش ۵۰ درصدی احتمال مرگ در کودکان می شود. بگفته حقیقیان، کاهش ضایعات غذایی می تواند تامین کننده تقاضای جامعه برای مقابله با ناامنی غذایی باشد. وی ادامه داد: وقتی مقدار دورریز مواد غذایی از زمان تولید تا مصرف کم شود، نگرانی برای تولید غذا کمتر می شود و این مقدار غذایی که از دور ریختن آن جلوگیری شده است، می تواند صرف تغذیه تعداد زیادی از گرسنگان یا مبتلایان به سوءتغذیه شود. حقیقیان با اعلان اینکه وجود گرسنگی در دنیا همیشه به سبب کمبود تولید مواد غذایی نیست، اظهار داشت: هم اکنون مقدار کافی مواد غذایی در جهان تولید می شود که برای تغذیه همه مردان، زنان و کودکان کافی است. این استادیار دانشکده تغذیه اشاره کرد: بخش اعظمی از تولیدات مواد غذایی سالانه به سبب دور ریخته شدن از دسترس مصرف کنندگان خارج می شود. به گفته ی ایشان، در کشورهای درحال توسعه مانند ایران، مقدار زیادی از ضایعات غذایی در زمان برداشت، ذخیره سازی طولانی و فساد محصولات اتفاق می افتد. دکترای علوم تغذیه در ادامه به تشریح مهم ترین نتایج ضایعات غذایی پرداخت و اضافه کرد: دنیای امروز با مشکل کم آبی مواجه می باشد و استفاده از راهکارهای کاهش مصرف آب خصوصاً در بخش کشاورزی، به عنوان اهداف خیلی از کشورها قرار گرفته است. همه محصولاتی که تولید شده و به مرحله برداشت می رسند، در پروسه تولید مقدار زیادی آب را مصرف می کنند که با وجود دورریز، این مقدار آب هدر رفته شمرده می شود. وی اظهار داشت: مقدار گازهای گلخانه ای در اثر کارهای بشر بالا رفته است. این گازها عامل گرم شدن زمین و ایجاد تغییرات آب و هوایی هستند. قسمتی از این گازها در زمان تولید محصولات کشاورزی تولید می شوند. بدین سبب با دور ریختن مواد غذایی ضمن اینکه محصول از دست رفته، مقدار زیادی گاز گلخانه ای نیز تولید شده است. حقیقیان اضافه کرد: مساحت زیادی از زمینهای کشاورزی صرف کشت و تولید مواد غذایی می شوند که متأسفانه در نهایت این مواد غذایی دور ریخته می شوند. وی اظهار داشت: مسلماً برای کشت و تولید محصولات غذایی هزینه صرف شده است که در حقیقت با دور ریختن آنها این هزینه به هدر می رود. حقیقیان اضافه کرد: فرسایش خاک، از میان رفتن جنگلها و افزایش قیمت مواد غذایی نیز از دیگر نتایج ضایعات غذایی محسوب می شوند. بدین سبب با توجه به این ضرر و زیان هایی که ضایعات غذایی به جامعه و محیط زیست وارد میکند باید در امتداد کاهش هرچه بیشتر ضایعات و دورریز مواد غذایی کوشا باشیم.

1401/05/16
21:11:23
5.0 / 5
928
تگهای خبر: پزشك , تغذیه , سازمان , غذا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
اسنک در خانه
اسنک snacu.ir