در آستانه روز ملی اهدای عضو اعلام شد

دروغ بزرگ قلب فروشی

دروغ بزرگ قلب فروشی

اسنک: نایب رییس انجمن اهدای عضو ایرانیان با اعلان اینکه در سال 1400 مجموعا 2837 پیوند در کشور انجام شده است، درباره چرایی کاهش شاخص اهدای عضو ایران، وضعیت فهرست انتظار بیماران پیوندی، روش های دریافت کارت اهدای عضو، آخرین خبرها از درج نشان اهدای عضو بر روی برخی مدارک هویتی، ادعاهای بی اساس خرید و فروش قلب از فرد زنده و... توضیح داد.



دکتر امید قبادی در گفت و گو با ایسنا، درباره وضعیت اهدای عضو در سال گذشته، اظهار داشت: شاخص اهدای عضو در سال ۱۴۰۰، بیش از ۱۱.۰۷ بوده است و ۹۲۵ اهدای عضو داشتیم. این درحالی است که شاخص اهدای عضو در سال ۱۳۹۸، ۱۴.۳ بوده، اما در سال ۱۳۹۹ شاخص اهدا ۷.۹ بوده است.
انجام ۲۸۲۸ پیوند عضو در سال قبل در کشور
وی با اعلان اینکه در سال ۱۴۰۰ مجموعا حدود ۲۸۲۸ پیوند در کشور انجام شده است، اظهار داشت: در سال ۱۴۰۰ بیش از ۱۷۷۷ پیوند کلیه، ۸۵۴ پیوند کبد، ۱۰ پیوند ریه، ۱۴۱ پیوند قلب و ۴۶ پیوند لوزالمعده انجام شده است.
چرایی کاهش شاخص اهدای عضو ایران اُفت ۵۳ درصدی اهدای عضو در ایران پس از کرونا
قبادی افزود: ما در سال ۱۳۹۸ با ۱۰۷۸ اهدای عضو، شاخص اهدای عضومان ۱۴.۳ بود که بر این اساس ایران رتبه اول تمام کشورهای قاره آسیا در این عرصه کسب نمود و با فاصله بسیار زیاد رتبه دوم از آن فلسطین اشغالی شد. در سال ۱۳۹۹ که بحران کرونا بود، میزان اهدای عضو و پیوند اعضاء در تمام کشورها بین ۱۵ تا ۷۰ درصد اُفت کرد. در ایران هم ۵۳ درصد اُفت اهدای عضو و پیوند اعضاء داشتیم که چندین دلیل داشت؛ یکی این که برخی افراد مرگ مغزی به کووید مبتلا بودند که در کووید تا یک و نیم ماه پس از منفی شدن آزمایشات اجازه اهدای عضو وجود ندارد. دوم این که فردی که پیوند عضو انجام می دهد، داروهای مهارکننده سیستم ایمنی مصرف می کند و این موجب می شود که احتمال ابتلایش به ویروس کرونا، چندین برابر یک فرد معمولی شود. برای اینکه داریم سیستم ایمنی او را مهار می نماییم. در نتیجه تمام کشورها تمام تلاش شان را انجام می دادند که تا حد ممکن پیوند انجام ندهند، مگر این که بحث مرگ و زندگی در بین باشد.

وی اضافه کرد: در عین حال تمامی پرسنل واحدهای اهدای عضو و پیوند اعضاء مشغول کنترل و درمان بیماری کرونا شده بودند. به همین دلیل بود که شاخص اهدای عضو کشورمان در سال ۱۳۹۹ شاخص اهدای عضو کشور به ۷.۹ کم شد. منتها باتوجه به واکسینه شدن مردم، افزایش فرهنگ رعایت مسائل بهداشتی و همین طور تصویب دستورالعمل های ویژه برای اهدای عضو، پیوند و کرونا در وزارت بهداشت، توانستیم بصورت قابل توجهی این اُفت را جبران نماییم و شاخص اهدای عضومان در سال ۱۴۰۰ به ۱۱.۰۷ رسید. در یک ماه ونیم ابتدایی سال ۱۴۰۱ هم رشد ویژه تری نسبت به سال قبل داریم و امیدوار هستم امسال بتوانیم تعداد بیشتری از بیماران نیازمند پیوند را حتی نسبت به سال ۱۳۹۸ درمان نماییم.
۲۵۰۰۰ بیمار نیازمند پیوند عضو در فهرست انتظار
قبادی درباره وضعیت بیماران نیازمند پیوند عضوی که در فهرست انتظار قرار دارند، اظهار داشت: پیش از کرونا ۲۵۰۰۰ نفر در فهرست انتظار پیوند بودند که روزانه هفت تا ۱۰ نفر آنها فوت می کرد؛ یعنی هر دو تا سه ساعت یک نفر از این بیماران فوت می کردند. در دوران کرونا این میزان به سبب افت ۵۰ درصدی اهدای عضو در کشور طبیعتا باید دو برابر شده باشد، اما آمار متقن و آنالیز شده ای هنوز به دست مان نرسیده است. در عین حال در سال ۱۴۰۰ هم ۲۵۰۰۰ هزار بیمار در فهرست اننظار پیوند قرار داشتند که باردیگر مرگ ومیر فهرست انتظار کم شده و به حد سال ۱۳۹۸ رسیده است.
بروز سالانه ۵ تا ۸ هزار مرگ مغزی در کشور
وی درباره میزان بروز مرگ مغزی در کشور و وضعیت رضایت به اهدای عضو، اظهار داشت: سالانه در ایران حدود ۵ تا ۸ هزار نفر گرفتار مرگ مغزی می شوند که حدود ۳۰۰۰ نفرشان قابلیت اهدای عضو دارند، اما از این تعداد حدودا ۱۰۰۰ نفر یعنی یک سوم شان به اهدای عضو می رسند که مهم ترین دلیل آن عدم رضایت است.

قبادی اضافه کرد: آمار رضایت به اهدای عضومان در کشور در سال ۱۳۸۴، پنج درصد بود، اما با کمک سازمان های فرهنگساز و رسانه ها، حالا این عدد به بیش از ۷۰ درصد رسیده است، اما با این وجود تا رسیدن به شاخص اهدای عضو قابل قبول فاصله داریم. هم اکنون شاخص اهدای عضومان ۱۱.۷ بوده است، اما شاخص اهدای عضو مورد قبول در ایران باتوجه به تصادفات و... ۳۰ است و به این معناست که یک سوم شاخص را توانستیم محقق نماییم. امیدوار هستم بتوانیم با کمک نهادهای فرهنگساز، رسانه ها و... فرهنگ مرگ مغزی مساوی با مرگ را نهادینه نماییم. حالا بزرگ ترین مشکل در کل دنیا، در حوزه عدم رضایت، این است که مرگ مغزی را مساوی با مرگ نمی دانند.
صدور کارت اهدای عضو در کشور برای ۸ میلیون نفر
وی با اعلان اینکه تا حالا برای هشت میلیون نفر در کشور کارت اهدای عضو صادر گردیده است، اظهار داشت: بر این اساس ۱۰ درصد جمعیت کشورمان کارت اهدای عضو دارند. این در حالیست که در کشورهای پیشرو بالای ۶۰ درصد جمعیت کارت اهدای عضو دارند.

قبادی با اعلان اینکه داشتن کارت اهدای عضو به منزله اهدای عضو فرد در صورت مرگ مغزی نیست، اظهار داشت: به این معنا که اگر خدایی نکرده فردی گرفتار مرگ مغزی شود و کارت اهدای عضو داشته باشد، اهدای عضو صورت نمی گیرد و حتما باید رضایت والدین او باشد. کارت اهدای عضو بدین سبب مهمست که در آن بحران، یکی از مهم ترین دلایلی که خانواده ها رضایت نمی دهند، این است که می گویند نمی دانیم که نظر عزیزمان چه بوده است. داشتن کارت اهدای عضو نظر آن فرد را نشان میدهد. به عبارتی داشتن کارت اهدای عضو بزرگترین کمک به خانواده ها است که اگر خدایی نکرده عزیزشان گرفتار مرگ مغزی شد، بتوانند در آن بحران تصمیم درست را بگیرند.
روش های دریافت کارت اهدای عضو
وی درباره روش های دریافت کارت اهدای عضو، اظهار داشت: دریافت کارت اهدای عضو چند روش دارد؛ اول این که افراد می توانند به سامانه ملی دریافت کارت اهدای عضو به آدرس www.ehdacenter.ir مراجعه نموده و کارت شان را دریافت نمایند. در روش دوم می توانند کد ملی شان را به شماره ۳۴۳۲ پیامک کنند و در مدت زمان بسیار کوتاه لینک کارت برایشان ارسال می شود که می توانند کارت شان را ببینند، به اشتراک گذارند و... فقط باید شماره تلفن همراهی که بوسیله آن پیامک می دهند، حتما به نام خودشان باشد.
از درج نشان اهدای عضو روی گواهی نامه ها چه خبر؟
قبادی درباره وضعیت درج نشان اهدای عضو بر روی گواهی نامه ها و برخی مدارک هویتی، اظهار داشت: این مساله از طرف کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی مصوب شد که نشان اهدا بر روی کارت های ملی، کارت های اختتام خدمت، کارت بیمه سلامت و گواهی نامه قرار گیرد.
تعلل ثبت احوال برای عملیاتی کردن درج نشان اهدای عضو روی برخی مدارک هویتی
وی اظهار داشت: طی جلساتی که بصورت مشترک بین انجمن اهدای عضو و وزارت بهداشت و سازمان ثبت احوال کشور برگزار شد، قرار شد که پیش نویس یک پروسه عملیاتی توسط انجمن اهدای عضو ایرانیان و ثبت احوال نوشته شود که حدود هشت ماه قبل این پیش نویس از طرف انجمن نوشته و به سازمان ثبت احوال تحویل داده شده است، اما متاسفانه با وجود تمام پیگیری های انجام شده، تا حالا هیچگونه پاسخی از طرف سازمان ثبت احوال ارائه نشده است.

قبادی با اعلان اینکه گرفتن مجوز رسمی این اقدام، ۱۱ سال طول کشید، اظهار داشت: این در حالیست که تمام کشورهای پیشرو در امر اهدا و پیوند، ثبت نشان اهدای عضو بر روی گواهی نامه را بصورت فرآیندی رایج انجام می دهند. اما ۱۱ سال طول کشید تا ما توانستیم مسئولان را برای این اقدام قانع نماییم و حالا هم هشت ماه است که پیش نویس پروسه اجرائی مان در ثبت احوال مانده و پاسخ سربالا می دهند.
خرید و فروش "قلب" از فرد زنده؛ دروغی بزرگ
وی درباره برخی ادعاها در خصوص خرید و فروش اعضایی مانند قلب از افراد، اظهار داشت: باید توجه کرد که در پیوند عضو دو مقوله مطرح است؛ یکی بحث پیوند عضو از افراد مرگ مغزی است و دیگری پیوند عضو از افراد زنده. باید توجه کرد که در کشور ما اهدای عضو از افراد مرگ مغزی هم برای گیرنده و هم برای اهداکننده رایگان است و هیچگونه هزینه ای نه از گیرنده دریافت می شود و نه به اهداکننده پرداخت می شود. باید توجه کرد که تنها کشور دنیا که پیوند اعضا از افراد مرگ مغزی در آن رایگان است، ایران است و همه کشورها بخشی یا تمام هزینه را از گیرنده دریافت می کنند.

وی اشاره کرد: نکته بعدی این است که تنها عضوی که یک فرد زنده می تواند به کسی اهدا کند، کلیه است. به جز کلیه، هر فرد زنده ای اگر بخواهد هر عضو کامل خودش را اهدا کند، فوت می کند. باید توجه کرد که درباره کبد و ریه، والدین یا بستگان نزدیکی که از نظر گروه خونی و بافتی همخوانی داشته باشند، می توانند بخش کوچکی از کبد و ریه خودرا به کودک اهدا کنند که در ایران فقط در حوزه کبد این اقدام انجام می شود و پدر و مادر یا بستگان نزدیکی که از نظر گروه خونی و بافتی همخوانی داشته باشند، می توانند بخش کوچکی از کبدشان را به کودک اهدا کنند. در ایران این کار از غیر از فامیل صورت نمی گیرد. در ایران پیوند زنده از فرد غیر فامیل فقط در حوزه کلیه انجام می شود.
ایران؛ دارای رتبه اول پیوند کبد در دنیا
قبادی با اشاره به کلیپی که از طرف یکی از رسانه های بیگانه درباره خرید و فروش قلب در ایران انتشار یافته است و با اعلان اینکه برخی رسانه ها در چنین مواردی بصورت معکوس برخورد می کند، افزود: اگر فردی مشکل روحی داشته باشد یا از جایی ارتزاق شود و موضوعی را نشر دهد، ما که نباید بامداد تا شب به آنها پاسخ دهیم. ایران در پیوند کبد در یک مرکز رتبه یک جهان را دارد. در اهدای عضو رتبه یک آسیا را دارد. سالانه ۳۰۰۰ پیوند کلیه در ایران انجام می شود، در کشور پیوند کلیه لاپاروسکوپیک انجام می شود، در کشور ما پیوند روده انجام می شود که خیلی از کشورها اصلا زیر بار انجام آن نمی روند. این افتخارات اساسا برای برخی خار چشم است که یک ایرانی به نام سید علی ملک حسینی، آمریکا، اروپا و... را زیر پا گذاشته باشد و در پیوند کبد با فاصله دو برابری از بیمارستان دوم که در کالیفرنیا است، رتبه یک جهان را کسب کند. حال برخی که این افتخارات برایشان دشوار است، شانتاژ می کنند.

وی اضافه کرد: آیا واقعا رسانه بیگانه ای که این ویدیو را پخش کرده، فکر می کنید که نمی داند که پیوند قلب از افراد زنده اصلا از نظر علمی، شدنی نیست؟. افرادی که دراین زمینه صحبت می کنند یا کلاهبردارند یا بیماری روحی دارند یا از جایی ارتزاق می شوند.

قبادی اظهار داشت: باید توجه کرد که داستان تخصیص عضو در همه دنیا به این صورت است که پزشکان پیوند اعضا بیماران نیازمند پیوند را در سامانه مخصوصی که تحت نظارت وزارت بهداشت هر کشوری است، وارد می کنند. بعد وقتی یک فردی مرگ مغزی می شود، مشخصات این فرد مرگ مغزی وارد سامانه می شود و سامانه بلافاصله مشخصات اهداکننده شامل گروه خون، بافت شناسی، سایز و... را با گیرندگان موجود مطابقت داده و اعلام می کند که چند نفر وجود دارند که می توانند این عضو را دریافت نمایند و نیازمندترین شان هم این آدم است.

وی افزود: باید توجه کرد که سالانه بیش از ۱۰۰ تا ۱۵۰ نفر به ما مراجعه می کنند که در بیمارستان های پیوند افراد دلال و شیادی کلاه این ها را برداشتند و شاید ۵ تا ۶ میلیارد تومان در سال از این قضیه کلاهبرداری می شود. بطوریکه فردی می نویسد که من قلبم را می خواهم ۴۰۰ میلیون تومان می فروشم. سوال اول این است که اگر قلبت را بفروشی، فوت می کنی، آیا کسی هست که بخواهد بمیرد و قلبش را به فرد دیگری دهد؟ حتی اگر چنین فردی هم وجود داشته باشد که پولش به بازماندگان برسد، آیا می تواند قلبش را بفروشد؟ اصلا گروه خونی، بافت شناسی و... چه می شود؟. اصلا چنین چیزی امکان پذیر نیست و یک دروغ بزرگ است. باید خطاب به فردی که در این کلیپ این مساله را مطرح کرده است اظهار داشت که آخرتت را خراب کردی. برای اینکه حالا خانواده ها و مادرانی هستند که با عشق و علاقه رضایت به اهدای عضو عزیزشان دادند و الان با ما تماس می گیرند و نگران می شوند که نکند چنین اتفاقی برای عزیزشان رخ داده باشد، در صورتیکه اصلا چنین مواردی ممکن نیست و این افراد باید در آخرت پاسخ بدهند.





منبع:

1401/02/31
13:26:30
5.0 / 5
801
تگهای خبر: بیمار , بیماری , بیمه , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۱
اسنک در خانه
اسنک snacu.ir