مدیركل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تشریح كرد

سفارش های تغذیه ای روزه داری در دوران کرونا

سفارش های تغذیه ای روزه داری در دوران کرونا

به گزارش اسنک مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت اظهار داشت: مصرف سبزی ها و میوه ها در روزهای روزه داری با تأمین ویتامین ها به تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماری کووید ۱۹ کمک می کنند.



به گزارش اسنک به نقل از مهر، زهرا عبداللهی در مورد سفارش های تغذیه ای در روزهای روزه داری اظهار نمود: در ماه مبارک رمضان هم مانند همیشه پیروی از برنامه غذایی متنوع و متعادل یعنی تأمین انواع مختلفی از مواد غذایی به تناسب با یکدیگر و مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن و رعایت میانه روی با محدود کردن غذاهای دارای چربی، کلسترول، قند، نمک زیاد و ترکیبات افزودنی سفارش می شود. غذاها بر مبنای محتوای پروتئین، ویتامین و موادمعدنی در ۶ گروه اصلی غذایی قرار دارند.
وی افزود: انتخاب انواع غذاها از گروههای مختلف به شرح زیر و همینطور انتخاب مواد غذایی جایگزین در هر گروه غذایی برای برطرف نمودن نیازهای تغذیه ای شامل آب، املاح، ویتامین ها، مواد معدنی، پروتئین و انرژی مورد نیاز بدن افراد روزه دار در سه وعده غذایی (سحر، افطار و شام) ضروری می باشد.
عبداللهی د رخصوص ۶ گروه غذایی اصلی و جایگزین های آنها اظهار داشت: گروه نان و غلات؛ نان ها (شامل سنگک، بربری، نان جو، لواش، تافتون و سایر نان های محلی )، برنج، انواع ماکارونی، رشته ها، غلات صبحانه، بلغور گندم و بلغور جو است. سفارش بر این است که حداقل نیمی از نان و غلات مصرفی روزانه از نوع سبوس دار باشد.
وی اضافه کرد: گروه سبزی ها؛ شامل انواع کاهو، اسفناج، کرفس، سبزی خوردن و سایر سبزی های برگی، انواع کلم، هویج، بادمجان، نخود سبز، لوبیا سبز، انواع کدو، فلفل، قارچ، خیار، گوجه فرنگی، پیاز و … است، گروه میوه ها؛ شامل انواع میوه های فصل همچون مرکبات (مانند پرتقال، نارنگی، لیمو ترش، لیمو شیرین، گریپ فروت)، سیب، کیوی و… و انواع آب میوه طبیعی و بدون شکر افزوده، کمپوت میوه ها (کم شیرین یا بدون شکر افزوده) و میوه های خشک (خشکبار) است.
وی عنوان کرد: مصرف مقادیر کافی گروه سبزی ها و میوه ها در روزهای روزه داری با تأمین ویتامین ها بخصوص ویتامین C و پیش ساز ویتامین A به تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با بیماری کووید ۱۹ کمک می کنند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در مورد گروه شیر و لبنیات هم بیان کرد: شیر و لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر، کشک و دوغ است، این گروه علاوه بر تأمین کلسیم و فسفر و بخشی از پروتئین، ویتامین های گروه B بخصوص ویتامین ۲B و ۱۲B را که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند، تأمین می کند. سفارش بر این است که لبنیات از نوع کم چرب (کمتر از ۲.۵ درصد چربی ) مصرف شود.
وی اظهار داشت: گروه گوشت و تخم مرغ؛ این گروه منبع تأمین پروتئین حیوانی و باکیفیت بالا هستند و شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، میگو، بلدرچین، غاز، اردک، تخم مرغ و تخم سایر پرندگان هستند؛ گروه حبوبات و مغز دانه ها و حبوبات هم شامل نخود، انواع لوبیا، عدس، باقلا، لپه، ماش و … و مغزها شامل گردو، بادام، فندق، پسته، بادام زمینی، بادام هندی و… هستند.
عبداللهی اشاره کرد: در روزهای روزه داری در دوران کرونا، به مصرف منابع کافی پروتئین شامل حیوانی و یا گیاهی که برای عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن برای پیش گیری از بیماری کووید ۱۹ لازمند، باید توجه گردد. انواع حبوبات منبع پروتئین هستند و وقتی همراه با غلات مصرف می شوند، بعنوان جایگزین گوشت، مرغ و ماهی می توانند یک پروتئین خوب و باکیفیت را برای بدن تأمین می کنند.
وعده های غذایی در روزهای روزه داری
وی در مورد وعده غذایی در سحر توضیح داد: وعده سحری و دو وعده افطار و شام، وعده های اصلی هستند. بخصوص افرادی که در طول روز فعالیت بیشتری دارند، نوع غذاهایی که در وعده سحری خورده می شود با تأمین انرژی و مواد مغذی مورد نیاز بدن نقش مهمی در حفظ کارایی و جلوگیری از کم آبی بدن، ضعف و خستگی دارد.
عبداللهی در مورد نکات مهم در وعده سحر اظهار داشت: در وعده سحر از غذاهای کم حجم و غنی از مواد مغذی که کم نمک، کم چرب و کم شیرین هستند استفاده گردد. اصولاً مصرف زیاد قند، نمک و چربی باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می شوند.
وی اظهار داشت: همینطور مقدار مناسبی از سبزی های مختلف (سبزی خوردن و سالاد) مصرف شود. سبزی ها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تأمین ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن، از تشنگی و خشکی گلو که می تواند فرد را مستعد ابتلاء به بیماری کووید ۱۹ کند، جلوگیری می کنند.
عبداللهی اشاره کرد: مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری سفارش نمی گردد. مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین و ورود سریع قند خون به داخل سلول ها و در نتیجه افت قند خون باعث گرسنگی زودرس می شود.
وی اشاره کرد: با توجه به این که کم آب شدن بدن و خشکی گلو می تواند زمینه را برای ابتلاء به کووید ۱۹ فراهم آورد، در وعده سحر سبزی هایی که آب بیشتری دارند و در طول روز از تشنگی و کم آبی بدن جلوگیری می کنند مثل کاهو، خیار و گوجه فرنگی مصرف شود. نوشیدنی های خیلی شیرین مثل نوشابه های گازدار، شربت ها و چای خیلی شیرین و چای پررنگ هم باعث تشنگی، خشکی دهان و گلو در طول روز می شوند و سفارش می شود در وعده سحر مصرف نشوند. چای پررنگ بدین سبب که مدر است می تواند باعث دفع آب بدن و کم آبی در طول روزه داری شود.
وی اظهار داشت: غذاهای پر پروتئین مثل انواع کباب، جوجه کباب، ماهی و غذاهای خشک و پرروغن مثل کتلت و کوکو، سوسیس و کالباس، پیتزا، کله پاچه و همینطور غذاهای چرب و سرخ شده و پر ادویه باعث احساس تشنگی و خشکی دهان در طول روز می شوند. بخصوص در وضعیت فعلی که با شیوع بیماری کووید ۱۹ مواجه هستیم، بهتر است در وعده سحر مصرف نشوند به صورت کلی غذاهای ساده و سبک مثل انواع پلو و خورشت در حجم کم (برای افرادی که فعالیت بدنی بیشتری در طول روز دارند) و یا غذاهای سبک تر شبیه وعده صبحانه (برای افرادی که در طول روز فعالیت کمی دارند) برای بعد سحر می تواند مناسب باشد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در مورد وعده غذایی در افطار اظهار داشت: در وعده افطار باید ضمن پرهیز از پرخوری، از غذاهای سبک و در عین حال پر انرژی استفاده گردد. تلاش شود غذا به آرامی جویده شود. در هنگام افطار بدن احتیاج به یک منبع انرژی به شکل گلوکز دارد که کاهش قند خون در ساعات روزه داری را جبران کند.
وی افزود: مصرف یک لیوان آب گرم، چای کمرنگ و یا یک لیوان شیر گرم همراه با خرما یا عسل در شروع افطار سفارش می شود. استفاده از غذاهای سبک مثل فرنی، شیربرنج، نان و پنیر و سبزی که یکی از عادات خوب غذایی ایرانی در این ایام است. شستشوی کامل و ضد عفونی کردن سبزی مصرفی باید بر مبنای دستورالعمل ۴ مرحله ای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی صورت گیرد.
عبداللهی عنوان کرد: انواع سوپ کم چرب، آش کم حبوبات و سبک، حلیم بدون روغن (حلیم منبع خوبی از مواد نشاسته ای، فیبر، پتاسیم و منیزیوم است ) غذای مناسبی برای افطار است. خوردن آش های غلیظ و چرب که مقدار زیادی پیاز داغ و نعناع داغ دارد و همینطور حبوبات فراوان به سبب ایجاد مشکلات گوارشی در وعده افطار سفارش نمی گردد. سیب زمینی آب پز، سبزی های پخته مثل کدو، کلم، گل کلم، هویج و نخود فرنگی، تخم مرغ آب پز، کره و عسل غذاهای مناسبی برای افطار هستند.
وی اظهار داشت: مصرف بامیه و زولبیا که دارای مقادیر زیادی قند و چربی، اسیدهای چرب اشباع و ترانس است، بسیار محدود شود. به صورت کلی زیاده روی در مصرف مواد قندی و شیرین همچون حلوا، شله زرد خیلی شیرین و.... در وعده افطار علاوه بر این که منجر به اضافه دریافت انرژی و چاقی می شود، باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود.
عبداللهی در مورد وعده غذایی شام در روزه داری اظهار داشت: شام بعنوان یکی از وعده های غذایی مهم در روزه داری باید مورد توجه قرار گیرد. بهتر است افراد روزه دار حدود یک ساعت بعد از صرف یک افطار بسیار ساده و سبک مبادرت به خوردن شام کنند. در وعده شام میتوان از گروه گوشت، مرغ یا ماهی، حبوبات، نان یا برنج، به شکل پلو و خورش، کوکوها و کتلت کم روغن، خوراک های مختلف با نان سبوس دار همراه با سبزی و سالاد، ماست و یا دوغ استفاده نمود.
وی اظهار داشت: غذایی که در وعده شام خورده می شود باید کم چرب و کم نمک باشد. بعد از شام و تا پیش از خواب مصرف میوه و مایعات برای جبران کم آبی بدن و حفظ سلامت و ایمنی بدن سفارش می شود. مصرف سبزی، سالاد در هنگام افطار و خوردن میوه بین افطار و شام و در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به سبب این که منبع خوبی از ویتامین C و پیش ساز ویتامین A می باشد برای تقویت سیستم ایمنی بدن سفارش می شود. سبزی ها و میوه ها هم چنین دارای مقادیر کافی فیبر هستند که به پیش گیری از یبوست کمک می کنند.
عبداللهی اظهار داشت: در وعده شام به جای مصرف نوشیدنی های شیرین مانند انواع نوشابه های گازدار، ماءالشعیر، آب میوه های صنعتی و انواع شربت ها، سفارش می شود از آب شرب سالم، دوغ و عرقیات سنتی و شربت های خانگی خیلی کم شیرین استفاده گردد.


منبع:

1401/01/16
20:24:32
5.0 / 5
831
تگهای خبر: آموزش , بدن , برنامه , بیمار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۲
اسنک در خانه
اسنک snacu.ir